latinica  ћирилица
11/06/2019 |  19:17 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Лукач: Безбједносна ситуација у свим сегментима на задовољавајућем нивоу

Дуже од три сата, посланици Народне скупштине Републике Српске су, иза затворених врата, разматрали Информацију о стању безбједности у Српској у 2018. години и у прва четири мјесеца ове године.

Тако је договорено на сједници скупштинског колегијума, а посланици су то потврдили и данашњим гласањем.

Поред договора, дио опозиције сматра да није било разлога да овај дио засједања буде затворен.

Ресорни министар одговара да је МУП тражио да одређене информације, ради истраге у случају најтежих кривичних дјела, не буду доступне јавности. Оно што јесте доступно, Лукач је изнио новинарима у скупштинском холу. 

Министар унутрашњих послова Драган Лукач, током скупштинске паузе, осврнуо се на неколико, још неразјашњених убистава. Када је ријеч о посљедњем случају, убиству предузетника Славише Крунића, хапшења је било и данас - незванично, приведен је Сретен Поповић.

- Ако очекујете да вам у овом тренутку кажем ко су налогодавци, да ли они постоје, и који је мотив, то не могу да урадим. Истрага није у потпуности завршена. И данас је једна особа приведена, а обавили смо и више претреса, да бисмо прикупили одређене материјалне доказе који ће нам послужити у расвјетљавању овог случаја у потпуности. Видјећемо докле ће то да иде и колико ћемо у потпуности успјети да расвијетлимо овај случај бруталног убиства - рекао је Лукач.

Нових хапшења ускоро би требало да буде и у случају убиства Бањалучанина Дамира Остојића и покушаја убиства његове супруге Сандре Јошић, каже Лукач. Наглашава да је полиција, током истраге дошла до нових сазнања, која упућују и на евентуалног извршиоца.

- Док не буде поднесен извјештај тужилаштву, не могу да причам детаље. Надам се да ћемо у потпуности расвијетлити то кривично дјело, чак и саме извршиоце - истакао је министар унутрашњих послова.

Нових сазнања има и у случају Драгичевић, каже Лукач и додаје да о тим детаљима треба да говори надлежно тужилаштво.

- Остављам то тужилаштву да изнесе онда када сматрају да буде требало, те да предузму мјере и радње да се то у потпуности разоткрије. МУП Српске стоји на располагању да урадимо све што од нас буду тражили - нагласио је Лукач.

С обзиром да су истраге о свим овим случајевима у току, расправу о стању безбједности било је потребно одржати иза затворених врата, каже Лукач. Истиче да би, у супротном, истражни поступци могли бити угрожени. Управо је због затварања сједнице за јавност, расправа, каже, била много конструктивнија него иначе. Стање безбједности у Српској, након свега, оцијењено је као задовољавајуће.