latinica  ћирилица
18/06/2019 |  19:30 ⇒ 19/06/2019 | 07:54 | Аутор: РТРС

Додик-Орбан: Нема отворених питања, потребно развијати односе

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик завршио је тродневну посјету Мађарској. Данас је у Будимпешти разговарао са предсједником мађарске Владе Виктором Орбаном.

Премијер Мађарске дочекао је предсједавајућег Предсједништва БиХ испред некадашњег манастира Кармелита, данашње резиденције Виктора Орбана. Послије кратког обиласка, услиједио је разговор иза затворених врата, а потом и радни ручак двије делегације.

Орбан је нагласио да поштује идентитет Републике Српске и да ће донијети акциони план који ће се односити на политичка и економска питања, као и на сарадњу у области образовања и културе.

- Други круг питања о којем смо разговорали јесте однос Мађарске са Србима у БиХ. Можемо да кажемо да се ради о односима између Будимпеште и Бањалуке. Закључили смо да ти односи не достижу ниво који би био достојан наше двије земље. Интезитет није такав какав би требало да буде и какве нам се могућности пружају. У сређивању односа Будимпеште и Сарајева, ми намјеравамо да појачамо односе између Будимпеште и Бањалуке, тако да ћемо осмислити дугорочну сарадњу између Мађарске и Републике Српске - поручио је Орбан.

Орбан је рекао да су разговарали о ситуацији у БиХ. Истакао је да ће подржати БиХ да одржи јединство земље и настојања да уђе у Европску унију.

Додик је истакао да нема отворених питања између БиХ и Мађарске, и указао на перспективу односа са Републиком Српском.

- Српска и Мађарска могу развити далеко боље односе, близу смо, наслоњени једни на друге. Трагамо за методом како ћемо се кретати да ти односи буду што бољи - каже Додик.

Премијер Мађарске тврди да ови сусрети имају и симболичку важност.

- Историја овог сусрета симболизује добре односе између Мађара и Срба, јер је Додик дошао у посјету Србима у Мађарској и указао нам поштовање тиме што је пошао у Сент Андреју са представницима Срба. Драго нам је што српски руководици имају поштовање према Србима у Мађарској, јер то је важна заједница за нас овдје - поручио је Орбан.

Додик је на састанку указао на политичке проблеме у формирању власти у БиХ.

- Нажалост, ми још од октобра нисмо формирали власт, што отежава пуни капацитет размјене посјета и између Мађарске и БиХ. Упознао сам Орбана да је Република Српска одмах послије избора формирала власт, али нажалост постоје проблеми када је у питању БиХ - нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је пренио европско опредјељење БиХ, али је указао и на разлике на том путу. Очекује Орбана ускоро у Бањалуци, а указао је и на добре односе са Србијом.

- Желим да се захвалим Орбану што је уложио напоре да односи Србије и Мађарске буду на максимум у овом времену и ми Срби из БиХ смо задовољни са таквом сарадњом. Драго ми је што смо наишли на разумијевање што Република Српска у пуном капацитету може разговарати са Мађарском о свим питањима, поготово о сарадњи на привредном нивоу - истакао је Додик.

Орбан је на радном ручку рекао да поштује Додика као политичара, и пренио му да у Мађарској има озбиљан респект, јер види га као човјека који је спреман да се заложи за своју заједницу.

- Мислим да постоје шире могућности за ту сарадњу и да мађарско-српско пријатељство нуди  добру и сигурну основу за сарадњу - нагласио је Орбан.

Са терасе Будимског дворца са неодољивим погледом на Пешту, двојица лидера отворили су поглавље нове сарадње.

Повезане вијести:

Додик за РТРС: Мађарска ће се оријентисати на сарадњу са Републиком Српском

Додик - Орбан: Српска ужива велико поштовање у Мађарској

Додик - Орбан: Јачаћемо сарадњу Мађарске и Српске