latinica  ћирилица
18/06/2019 |  19:41 ⇒ 19/06/2019 | 07:53 | Аутор: РТРС

Додик за РТРС: Мађарска ће се оријентисати на сарадњу са Републиком Српском

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је за РТРС да је мађарски премијер Виктор Орбан јасно поручио да је потребно јачати односе са БиХ тиме што ће се Мађарска далеко више оријентисати на сарадњу са Републиком Српском.

Он је изразио задовољство данашњим састанком са Орбаном, рекавши да је вођен отворен разговор и договорена сарадња.

Додик је истакао да је веома важно да су Србија и Мађарска ријешиле однос у правцу подршке националним мањинама, те да је то допринијело релаксацији свеукупних односа.

- Орбан сматра да је то основа за успостављање добрих односа са Републиком Српском и наставак сарадње са Сарајевом - рекао је он.

Додик је подсјетио на континуитет Орбанових изборних побједа, нагласивши да је садашња слика Мађарске резултат његове одговорне политике.

- Орбан је наслиједио ситуацију у којој је Мађарска била пред банкротом, али су прошли кроз тешке реформе и данас је међарска економија једна од четири растуће економије у ЕУ. Мађарска има континуитет раста и биљежи смањење стопе незапослености. Све је то резултат одговорне политике Виктора Орбана који није оклијевао да предузме све што је било неопходно у корист мађарског народа и државе - истакао је Додик.

Он је навео да су грађани Мађарске то препознали, те да званичници Републике Српске чине исто.

- Заштита Републике Српске је основ наше политике. Ми у томе нисмо имали саговорнике на Западу, али сада са сигурношћу можемо да кажемо да се то промијенило и да наилазимо на разумијевање - истакао је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је рекао да Орбан вјерује да ће будућа политика Европске уније бити усмјерена ка стабилизацији и јачању концепта држава чланица, а не њиховог развлашћивања и губљења суверенитета.

- Орбан и његова партија траже партнере у том, којих у Европи има све више. Он вјерује у ЕУ, али не у досадашњем концепту који је довео до тога да Европа прави проблеме, а не да их, као некада, рјешава - истакао је Додик.

Повезане вијести:

Додик-Орбан: Нема отворених питања, потребно развијати односе

Додик-Орбан: Српска ужива велико поштовање у Мађарској

Додик-Орбан: Јачаћемо сарадњу Мађарске и Српске