latinica  ћирилица
23/06/2019 |  15:01 ⇒ 24/06/2019 | 07:33 | Аутор: РТРС

Обиљежено 27 година од акције "Коридор"; Само јединство може сачувати Српску (ФОТО)

У Дугој њиви, код Модриче, обиљежено је 27 година од акције "Коридор", у којој је пробијена блокада и успостављена веза западног дијела Републике Српске и тадашње Републике Српске Крајине са Србијом. У овој акцији, погинуло je 413 српских бораца, а 1.500 рањено. Ријеч је о најзначајнијој операцији Војске Републике Српске којом је прекинута 42 дана дуга копнена и ваздушна блокада и спријечен егзодус милион и по Срба.

Осим учесника акције, бројних грађана, парастосу у знак сјећања на погинуле, присуствовали су и званичници Српске.

Новица Симић, у чину пуковника преузео је дужност команданта једне од тактичких група на главном правцу пробоја "Коридора живота", једне од највећих и најславнијих битака српског народа у одбрамбено - отаџбинском рату. Он је акцију "Коридор живота" прогласио завршеном.

Укупно 273 борца ВРС уткала су у живот у битку за стварање Републику Српску и слободу њених грађана.

Међу њима су и припадници Прњаворске бригаде. У пробој Коридора повео их је командант Владо Живковић.

- Та битка је изведена над далеко надмоћнијим непријатељем - истакао је Живковић.

Раме уз раме са припадницима Војске Српске и некадашње Републике Српске Крајине, у борби са војним и паравојним снагама муслиманско-хрватске коалиције били су и борци МУП-а Српске. Из ове битке, на своје огњиште није се вратило њих 70.

Манастир Свети цар Лазар на Дугој Њиви (Фото: СРНА)

- У садјеству са свим осталим јединицама Војске Републике Српске у то вријеме, под маестралном командом нашег војног врха, са Дугих Њива смо извршили частан задатак, један од највећих моралних и војничких подухвата српског народа са овог подручја - нагласио је некадашњи припадник Војне полиције Првог Крајишког корпуса Здравко Петровић.

Обавеза бораца, судионика војних акција, попут Коридора живота, је да бранимо истину о отаџбинско-одбрамбеном рату, поручио је са обиљежавања у Дугој њиви, предсједник БОРС-а Миломир Савчић.

Поручује да је ова битка имала историјски значај, јер је направила основни темељ за формирање Републике Српске.

- Све је послије било лакше. Нисмо били сами и имали смо на кога се ослонити у вођењу рата. Недостајали су сви ресурси за нормалан живот, од лијекова, хране, кисеоника до горива. Морали смо извести ову операцију да повежемо наше територије и повежемо се са Србијом. То је ВРС добро испланирала и коридор је био пробијен - рекао је Савчић.

На пријетњу хуманитарном катастрофом, српске војне снаге имале су одговор. Добиле су битку против хрватско-муслиманских снага, јер су се бориле за своје најближе, огњишта, част и слободу, поручио је ресорни министар Душко Милуновић, који је рањен у пробоју Коридора.

- Непријатељ је био осуђен на неуспјех. Хтјели су да нам узму слободу и територије, а и животе. Непријатељ је имао од 20.000 до 25.000 војника, од чега је погинуло њих 1.261, док су имали 6.250 рањених. ВРС и снаге САО Крајине су имали 413 погинулих и 1.505 рањених - рекао је Милуновић.

За предсједавајућег Предсједништва Милорада Додика, данас се обиљежава дан када је српски народ одлучио да се избори за слободу без оклијевања. Ово је била српска земља, а на њој смо се, каже, изборили за коридор али и за територијално уједињење запада и истока Српске.

Поручује, нико није имао право да нас спријечи да се спојимо са матицом Србијом, ни тада ни данас.

Поручује да без државе за Србе на овим просторима нема слободе и да само јединство народа може сачувати Српску.

- Само јединство народа може очувати Српску и нико други. Смртоносни ударац Српској могу задати само они међу нама у смислу да поданички продају наш национални интерес другима, али то неће успјети - поручио је Додик.

Милорад Додик (Фото: РТРС)

Повод за пробој коридора била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту.

У знак сјећања на њих, и ове године пуштено је 12 бијелих и један црвени голуб, а организован је и марш "12 километара за 12 звјездица".