latinica  ћирилица
25/06/2019 |  16:45 ⇒ 22:27 | Аутор: РТРС

Сајам наоружања у Београду: Заблистали "Деспот" и "Ербас Х145" (ФОТО)

У Београду се одржава Сајам наоружања и војне опреме "Партнер" на којем је 128 излагача. Међу њима, 13 компанија из Републике Српске. Приказани су најновији домети српске одбрамбене индустрије, а и представљена је унапријеђена верзија оклопног возила "Деспот" произведеног у Републици Српској.

На београдском Сајму наоружања и војне опреме учествују и предузећа из Републике Српске. Најзначајније од садржаја са 13 штандова који је представљају јесте оклопно возило "Деспот" Техничког ремонта Братунац, које коначно креће у серијску производњу.

Генерални директор предузећа ТРБ Славенко Ристић је рекао, након представљања "Деспота" на Сајму, да су стручњаци оцијенили да ово возило улази у сам врх мултифункционалних борбених виозила.

Промоција "Деспота" на Сајму (Фото: РТРС)

Он је додао да ово возило прати све свјетске трендове, а посебно искуства у ратовима у Авганистану и Либији.

Прве моделе наручило је и Министарство унутрашњих послова Српске. Управо са стручњацима МУП-а "Деспот" је и стваран. Прототип је први пут представљен на 27. рођендан Српске, 9. јануара ове године, и од тада до данас претрпио је 52 измјене. Данас је то модерно возило иновативног дизајна који иде у корак са свјетским трендовима, каже ресорни министар Драган Лукач.

Беспилотна летелица "Стршљен" (фото: Србија Данас)

- Ово је велики успјех, не само за Технички ремонт Братунац, већ и за Републику Српску, а наручито за МУП чији ће припадници користити ово возило. Убрзо, у наредних 15-20 дана треба да нам буду испоручена два оваква возила - рекао је Лукач.

Отварању сајма присуствовао је и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик који је истакао да намјенска индустрија Српске заслужује подршку.

Тенк М-84 АБ (фото: Србија Данас)

- Веома је важно да Република Српска своју намјенску индустрију у кооперацији и координацији са капацитетима Србије, као и у сарадњи са другим земљама. Оно што могу да видим јесте да се Технички ремонт Братунац свакао експонирао не само у региону, него и шире, те у том погледу треба пружити подршку таквим настојањима наших компанија - рекао је Додик.

Ракетни систем "Шумадија" (фото: Спутник / Радоје Пантовић)

Због подршке домаћој намјенској индустрији Министарство привреде и предузетништва Српске покровитељ је сајма.

- Желимо да представимо Српску и капацитете којима располаже. Наше опредјељење да наступимо на овом сајму показује нашу намјеру да намјенска индустрија Српске буде подигнута на знатно већи ниво и да има веће учешће у самој привреди Српске - рекао је министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић.

Он је нагласио да је циљ да предузећа из Српске остваре ужу сарадњу и заједнички наступ на међународном тржишту са компанијама из Србије из области намјенске индустрије.

Уз остале, на сајму из Српске учествују и бијељински Космос и бањалучки Орао. Ова предузећа од стратешког су интереса за Српску и већ сада сарађују са Министарством одбране Србије.

Хеликоптер "Ербас" Х145М (фото: Тангосикс/Петар Војиновић)

Нови послови за намјенску индустрију Српске фокус су састанка са Министарством одбране Србије. Уз оклопно возило "Деспот", атракција овог сајма је и "Ербасов" хеликоптер, први од девет који је Србија набавила према уговору потписаном 2016, а који ће имати наоружање из домаће производње.