latinica  ћирилица
30/06/2019 |  09:56 ⇒ 19:45 | Аутор: СРНА

Жандармерија ће бити успостављена, то није питање странаца

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да ће жандармерија бити успостављена у Републици Српској и да то није питање странаца.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је рекао да ће жандармерија моћи да дјелује на цијелом простору Републике Српске, док то резервни састав полиције не би радио.

- Мало више ће нас коштати, али биће далеко ефикасније - рекао је Додик за "Политику".

Он је поновио да у Републици Српској неће бити ниједан мигрантски центар, те упитао какве везе са мигрантском кризом има Савјет за провођење мира, који је недавно одржао сједницу послије које је високи представник рекао да Српска има простора да смјести избјеглице.

- Инцкова Аустрија је поставила ограду, а нама прича шта треба да радимо - рекао је Додик.

Он је истакао да Савјет за провођење мира "може сто пута да одржава сједнице" и да се ништа неће промијенити у оном што напишу високи представник и група окупљена око њега.

- Ставове ПИК-а годинама не читам - додао је Додик, који је напоменуо да то тијело није ни предвиђено Дејтонским споразумом.

Додик је подсјетио на Инцкова помињања бонских овлаштења у Савјету безбједности УН, те истакао како га провоцира да покуша.

- Инцко је можда позван и да одговори зашто нас нема као у Израелу, узимајући у обзир страдање нашег народа у минулом вијеку. Нема нас јер смо гинули у ратовима, протјеривани, јер нас је збрисало етничко чишћење, а НДХ је учинила све да нас затре. Али то не значи да ће било ко нашу земљу насељавати људима који нису добродошли у њиховим земљама - закључио је Додик.