latinica  ћирилица
03/07/2019 |  12:10 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

Трио Сириус одржао концерт класичне музике у Музеју Херцеговине

Трио Сириус, којег чине двије флауте и клавир, одржао је концерт класичне музике у Музеју Херцеговине. Након Цетиња, гдје су наступили, наступили су у Требињу, родном граду, једне од чланица триа, пијанисткиње Маје Петијевић.

Трио Сириус чине флаутисткиња Ана Јонтес, флаутиста Стефан Перичић и пијанисткиња Маја Петијевић, студенти специјалистичких студија.

Трио је основан током студијске 2018/2019. године у оквиру класе камерне музике професорице Жане Лекић на Музичкој академији на Цетињу.

На концерту у Требињу изводили су композиције 20. и 21. вијека са освртом на романтизам.

Ријеч је о композицијама Кларка, Пијацоле, Рамадана, Дринга и Франца Доплера.

- То нису често виђени извођени, пажљиво смо бирали композиције, јер нема баш тих композиција за клавир и двије флауте - кажњ Петијевићева.

Флаута и клавир се као инструменти савршено слажу, кажу инструментални извођачи и често су нераздвојни у камерној музици.

- Флаута је доста тих инструмент и мелодисјки посједује једну мелодијску линију која не може до краја да дочара ту хармонију и самим тим тражи хармонијску подлогу коју клавир може да пружи - појашњава Стефан Перичић, флаутиста.

Најбитније је каже Ана Јонтес, савладати технику свирања флауте, као дувачког инструмента.

- Техника свирања у смислу брзине истог, јер рецимо неки други дувачки инструменти не могу том брзином свирати те техничке ствари - истиче Јонтес.

Трио Сириус добитник је престижних награда и признања на међународним такмичењима, а као представници Музичке академије на Цетињу, гдје су студирали, и даље наступају на бројним манифестацијама.