latinica  ћирилица
05/07/2019 |  15:38 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Шта грађани Добоја мисле о могућем отварању центра за мигранте?

План Оперативног штаба за питање миграција БиХ да на међуентитеској линији, на подручју федералне општине Добој Исток, формира мигрантски центар осудили су званичници Републике Српске, али и градске власти у Добоју.

Трагом најаве, наша екипа упутила се у Прихватни центар Дује како би провјерила ове наводе.

Клокотница, прво насељено мјесто од ентитеске линије разграничења након Добоја, припада федералној општини Добој Исток, једној од најперспективнијих у том ентиту. У фокусу нашег интересовања ово мјесто, са око 5 хиљада становника, нашло због идеје Оперативног штаба за питање миграција у БиХ.

Прије неколико дана одржан је састанак Штаба за питање миграција у БиХ и тада је као потенцијална локација за смјештај миграната поменут Прихватни центар Дује на територији општине Добој Исток. Тој информацији успротивио се Град Добој, али и званичници Републике Српске.

За разлику од њих, прве комшије Прихватног центра за особе са менталним потешкоћама, у којем је тренутно око 400 корисника у смјештању миграната у Клокотницу углавном не виде проблем. За ту идеју махом су чули и не коментаришу је радо.

 С друге стране ентитетске линије разграничења, у Републици Српској, мјештани кажу, БиХ би требало више да помаже мигрантима, али у прављењу центара у њихивом комшилуку не виде рјешење.

Градоначелник Добоја, успротивио се идеји Оперативног штаба за миграције у БиХ. Како смо сазнали из Међународног форума солидарности – Емаус који води Прихватни центар Дује, идеји за смјештај миграната успротивили су се и званичници општине Добој Исток. Иако је овај центар своје капацитете ставио на располагање Министарству безбједности БиХ још 2015, због чега је прошле године у њему било смјештено 80-ак миграната, ове године нико их званично није контактирао.

- Ми од 2019. године немамо никаквог реферала, немамо потписаног протокола, не упућују нам ни Служба за послове са странцима, нити друге агенције било какве мигранте па тако ни рањиве категорије - рекла је Амела Ефендић, стручни савјетник у Међународном форуму солидарности.

Према свему судећи најаве о формирању мигрантског центра на ентитетској линији неће се остварити. Детаљнију информацију од ресорног министра у техничком мандату до закључења прилога нисмо успјели добити, јер на наше позиве није одговарао.

Смјештај миграната у БиХ, уз хуманитарно, одавно је и политичко питање.

Иако од власти траже рјешење, ни Делегација Европске уније није спремна да финансира смјештај миграната у прихватном центру Вучјак код Бихаћа. Та локација неприхватљива им је због близине границе са Хрватском.