latinica  ћирилица
11/07/2019 |  11:11 | Аутор: РТС

Посјета Макрона Београду - Србија и Балкан у фокусу

Француски предсједник Емануел Макрон 15. јула долази у дводневну посјету Србији. Послије 18 година, то ће бити прва посјета једног француског предсједника Београду. Са домаћином, предсједником Александром Вучићем разговараће о Косову и Метохији, европским интеграцијама, продубљивању привредне сарадње. Бивши дипломата Зоран Миливојевић рекао је да је послије изласка Велике Британије из Уније и одласка са политичке сцене њемачке канцеларке Ангеле Меркел сигурно да ће Макрон играти кључну улогу у наредном периоду.
Емануел Макрон - Фото: AFP
Емануел МакронФото: AFP

Миливојевић је рекао да Макрон жели да врати Француску на глобалну сцену и да у стратегији његове спољне политике фигурирају Балкан и Србија као важна упоришта.

- Послије изласка Велике Британије, Француска ће бити најважнија држава у ЕУ јер је стална чланица Савјета безбједности и нуклеарна сила. За нас је то веома важно јер смо ми једна од тема за СБ, али и за глобалне односе имајући у виду питање КиМ и његов статус - навео је Миливојевић.

Према његовим ријечима, Макрон новом стратегијом на спољно-политичком плану настоји да амортизује ствари на унутрашњој политичкој сцени Француске.

Миливојевић подсјећа да је Макрон изгубио изборе за ЕП од Националног фронта.

Додаје да француски предсједник прије свега жели да ријеши проблеме са којима се ЕУ суочава.

- Политику проширења ставља по страни. У томе је он досљедан, још од прошлогодишњег самита у Софији. Нова кадровска рјешења за која се лично заложио да дођу на чело ЕУ, су лица која одговарају тој политици - истакао је Миливојевић.

Подршка Србији на путу ка ЕУ и обнова дијалога

Када је Србија у питању, Миливојевић сматра да ће Макрон тај став поновити и у Београду.

- Не треба рачунати да политика проширења буде у првом плану. Али, подржаће политику реформи и политику пута Србије ка ЕУ, у свему ономе што Србија чини на том путу. Чињеница да он искључиво долази у Србију показује и посебан интерес Француске да се односи са Србијом врате на претходно стање које су обиљежавали историја и традиција - рекао је Миливојевић.

Макрон ће, каже Миливојевић, остати заинтересован да се дијалог Београда и Приштине обнови.

- Ми у посљедње вријеме региструјемо мекши став Француске по питању КиМ у односу на Њемачку и Велику Британију. Француска се залаже за оно што је у нашем интересу - да се дијалогом дође до рјешења и да то подразумијева сагласност двије стране. Он је против такси и изричито је за наставак дијалога. Макрон ће сигурно бити у кругу оних који ће се залагати и за наставак дијалога и промјену политике приштинске стране везано и за таксе, али и уопште према дијалогу - истакао је Миливојевић.

Према Миливојевићевим ријечима, посета француског предсједника Србији показује јасан став да је Макрон против такси Приштине на робу из централне Србије и БиХ.