latinica  ћирилица
16/07/2019 |  11:46 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

НСРС размотрила приједлог одлуке о износу гаранција

Народна скупштина Републике Српске размотрила је вечерас приједлог оодлуке о износу гаранција које може издати Република Српска у 2019. години којој се одобрава издавање гаранција Републике Српске за кредитна задужења у овој години, до износа од 800 милиона КМ, тако да укупна изложеност Српске по издатим гаранција не може бити већа од 15 одсто оствареног БДП-а у текућој години.

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић је у завршној ријечи поновила да су гаранције Владе потребне ради наставка реализације великих инфраструктурних пројеката, те да усвајањем ове одлуке Српска неће пробити лимит о задужењу, јер извршавањем свих планираних кредитних задужења, односно издавањем гаранција за кредитна задужења за која су ресорна министарства исказала интерес достигао би се ниво изложености Српске по издатим гаранцијама од 1,484 милијарди КМ, односно 13,44 одсто БДП-а.

Она је навела да ће се Влада трудити да сва средства буду уложена правилно, намјенски и да доносе профит, наког чега неће бити проблема са враћањем дуга.

- Ова одлука донијеће добро `Електропривреди`, здравству и Јахорини - каже Видовићева.

Потпредсједник Народне скупштине Жељка Стојичић дала је у Скупштини паузу од 15 минута након чега ће посланици гласати о апсолвираном дневном реду.

19.00 - Посланик СНСД-а Игор Жунић рекао је да је за тајкунску приватизацију у Републици Српској заслужан ПДП и влада Младена Иванића која је на том плану оставила Српској бројне проблеме.

Он је током расправе у Народној скупштини о приједлогу одлуке о износу гаранција које може издати Република Српска у 2019. години навео да је иза Иванићеве Владе "остала урнисана привреда".

Посланик СДС-а Давор Шешић одговорио је на те наводе да је један од позитивних примјера приватизације из тог периода "Бањалучка пивара".

Посланик СДС-а Зоран Видић рекао је да нема ништа против да Српска гарантује за своја јавна предузећа, али да су упитни мотиви доношења одређених одлука, јер се њима "на мала врата често увлачи велики криминал".

- Мора се знати на који начин се троше средства и мора постојати систем одговорности - каже Видић.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић рекао је да ће одлуком Република Српска гарантовати за пројекте који су за њега "прихватљиви уколико се реорганизују институције Српске у духу доброг домаћина".

17.56 - Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић истакла је, образлажући у Народној скупштини приједлог одлуке о износу гаранција које може издати Република Српска у 2019. години, да су гаранције Владе потребне ради наставка реализације великих инфраструктурних пројеката.

17.45 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је данас приједлог одлуке о прихватању задужења Српске према ЕБРД за финансирање Пројекта Коридор "Пет це" - обилазница Добој којим би Српска требало да се кредитно задужи 150 милиона евра ради реализације тог пројекта, односно за грађевинске радове и консултантске услуге.

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић је у завршној ријечи на сједници Народне скупштине о приједлогу ове одлуке поновила да је циљ пројекта да се обезбиједе додатна средства за изградњу дионице ауто-пута Коридор "Пет це" /фаза два/, дужине око шест километара између петље "Руданка" и краја тунела "Путниково брдо два" /међуентитетска линија разграничења/, укључујући мост преко ријеке Босне, два тунела и вијадукт.

Она је изразила задовољство што посланици сматрају да је градња овог ауто-пута корисна за Републику Српску.

- Ако реално сагледамо ствари, много јаче земље се за велике инфраструктурне пројекте, попут овога, морају задужити. Дакле, имамо кондицију за овај кредит и гласајте за ову одлуку јер је ово јако важан пројекат који ће донијети бројне користи и добре ефекте - поручила је Видовићева.

17.15 - Након редовне паузе настављено скупштинско засједање изношењем завршне ријечи о приједлогу одлуке о прихватању задужења Републике Српске према ЕБРД за финансирање Пројекта Коридор "Пет це" - обилазница Добој.

15.15 - У Народној скупштини Републике Српске у току је пауза до 17.00 часова.

15.06 - Новац од акциза за путеве и ауто-путеве се распоређује онако како је законом предвиђено. Дакле, дио новца са рачуна Централне банке БиХ иде у буџет, а остатак јавним предузећима, Аутопутевима Републике Српске и Путевима Републике Српске. Ако имате сазњања да овај новац јавна предузећа троше нетранаспарентно или мимо закона, помозите ми да то истражимо, рекао је премијер Српске Радован Вишковић.

13.30 - Посланик ПДП-а Љубиша Крунић рекао је у Народној скупштини Републике Српске да ова странка подржава пројекте изградње путева, али не и даља задужења Српске.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић рекао је да није одговорно и озбиљно градити било шта, па и пут, са 100 одсто кредита.

12.50 - Усвајањем Приједлога одлуке о прихватању задужења Републике Српске према ЕБРД за финансирање Пројекта Коридор 5Ц - обилазница Добој, Српска би требало да се кредитно задужи 150 милиона евра ради реализације тог пројекта, односно за грађевинске радове и консултантске услуге, наводи се у Приједлогу о којем расправља Народна скупштина Српске.

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић је, образлажући у Народној скупштини приједлог ове одлуке, рекла да је циљ пројекта да се обезбиједе додатна средства за изградњу дионице ауто-пута Коридор 5Ц /фаза два/, дужине око шест километара између петље Руданка и краја тунела Путниково брдо два /међуентитетска линија разграничења/, укључујући мост преко ријеке Босне, два тунела и вијадукт.

-----------------------------------------------------------------------------

Циљ пројекта је обезбјеђивање додатних средстава за изградњу дионице ауто-пута Коридор 5Ц дужине око шест километара између петље Руданка и краја тунела Путниково брдо два, укључујући мост преко ријеке Босне, два тунела и вијадукт.