latinica  ћирилица
19/07/2019 |  18:54 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Из Српске поручено: Нећемо прихватити ниједну одлуку донесену прегласавањем

На јуче демонстрирану подршку већине посланика Народне скупштине Републике Српске прегласаном српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, реаговали су бошњачки и хрватски члан Предсједништва. Најављују могућност блокаде пројеката важних за Републику Српску. Већина политичких субјеката из Српске и данас истиче да неће прихватати ниједну одлуку донесену прегласавањем.

Незадовољан одлуком Народне скупштине Републике Српске, хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић најављује блокаде програма важних за Српску. По истом принципу - заштитом виталног ентитетског интереса, каже Комшић, учиниће то Парламент Федерације БиХ. И даље не одустаје од, како каже, заштите права БиХ на мору.

- На рјешавању тог питања инсистираћу у својству предсједавајућег Предсједништва БиХ, тако што нећемо друга питања рјешавати све док овај дио који се тиче рјешавања границе на мору са сусједном Хрватском не ријешимо - каже Комшић.

Бошњачки члан Предсједништва Шефик Џаферовић, који је са Комшићем прегласао српског колегу, поручује да Скупштина Српске није заштитила свој него је, како сматра, повриједила витални интерес Босне и Херцеговине.

- Ја сам сасвим сигуран да таквим поступком могу да уђу у врло опасну зону повреде виталних интереса и самог ентитета - каже Џаферовић.

Да је одлука посланика Републике Српске добра, истиче сенатор и некадашњи српски члан Предсједништва БиХ Живко Радишић, који је ,такође, посезао за ветом. Поручује да одлуке не смију бити доношене прегласавањем.

Професор уставног права Синиша Каран, механизам заштите виталног ентитетског интереса види као доказ неприкосновености Народне скупштине Републике Српске у дејтонској БиХ.

- Ова одлука Скупштине је показала кључно ко је примарни и најважнији носилац суверенитета у Босни и Херцеговини, а то су ентитети, њени грађани и констититивни народи - рекао је Каран за Срну.

Аналитичар Драгомир Анђелковић из Београда оцјењује да је Република Српска демонстрираном слогом посланика и српског члана Предсједништва додатно ојачала позицију унутар БиХ и региона.

- Ова одлука је одговорна јер не доприноси само интересу Срба и Хрвата него и Бошњака, јер ни њима не требају сукоби са земљама у окружењу у које их гура неодговорно вођство - сматра Анђелковић.

Потпуно јединство српских посланика изостало је због одлуке Небојше Вукановића да гласа супротно Клубу СДС-а који се уздржао од гласања, и Јелене Тривић и Драшка Станивуковића који су, за разлику од осталих колега из ПДП-а, гласали против Изјаве српског члана Предсједништва.

Подијељеност чланова Клуба посланика при гласању за предсједника ПДП-а Бранислава Бореновића не значи страначки раскол. Партија, каже, остаје јединствена и опозициона.

- Такво гласање показује наше унутарстраначко демократско понашање у Клубу и право на јавно изражавање својих ставова и мишљења - истиче Бореновић.

Конфузију у Клубу ПДП-а потврђују и Бореновићеве ријечи да је посланик Љубиша Крунић, техничком грешком гласао за Изјаву Милорада Додика, иако је дан раније обећао да ће, попут Тривићеве и Станивуковића, бити против. Нервоза је кулминирала догађајем који је посланик Клуба СДС-а Небојша Вукановић описао као физички насртај ПДП-овог Перице Бундала на њега.

- Могуће да се у афекту свашта десило. Сједница је била јако, јако напета. Ја сам јутрос звао Вукановића и као предсједник ПДП-а се извинио за непријатности, ако их је било - наводи Бореновић.

Умјесто да се осјећа свечано и поносно због потврђивања снаге Народне скупштине Републике Српске, неугодно се повремено, каже, осјећао СНСД-ов Срђан Мазалица. Том осјећају допринијела је, наглашава, потврда да постоје српске колеге које ће, по сваку цијену, гласати против актуелног српског члана Предсједништва.

- Као да имамо нови клуб у НСРС и чине га Вукановић, Тривићева и Станивуковић. Они су сад гласали као посланици Домовине - Братић, Смајић и Рамић - каже Мазалица.

Мазалици је, како каже, несхватљиво што су Тривићеве и Станивуковић индиректно гласали и против почасног предсједника своје странке Младена Иванића, који је у мандату српског члана Предсједништва о Пељешачком мосту говорио исто што и његов насљедник на тој функцији, Милорад Додик.