X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
20/07/2019 |  10:10 ⇒ 20:09 | Извор: СРНА

Вучић о Харадинајевој оставци: Без еуфорије, политички трик

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је оставка Рамуша Харадинаја политички трик којим би могао да добије још већу популарност и упозорио да би положај Срба на Косову и Метохији могао да постане још тежи.

- Оставка Рамуша Харадинаја је политички трик којим може да добије још већу популарност, да прегази своје политичке противнике, што доводи до све екстремнијих ставова Албанаца на Косову и Метохији, у којима он постаје јунак који се бори за целовито и јединствено Косово, а сви остали недостојни таквог великог вође - рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду.

Вучић је оцијенио да ће Харадинај, након што оде у Хаг, бити одмах пуштен, а да ће истовремено расти притисак на Србију.

- Наша предвиђања су да ће Харадинај следеће недеље отићи у Хаг, да ће га одмах пустити назад, после 48 сати. Вратиће се као велики херој албанског живља на Косову и Метохији, а његова популарност ће се удвостручити - рекао је Вучић.

Предочавајући могући даљи развој догађаја, Вучић је навео да ће они који покушају да пронађу другог мандатара, бити суочени са чињеницом да ће то бити немогуће без Харадинаја, који жели убједљиву побједу најтврђе албанске опције на изборима крајем септембра или у октобру.

- За то време је јасно да ће главни циљ бити формирање већине без Српске листе, а у томе ће користити и неке припаднике нашег народа. Биће то велико албанско уједињења унутар Косова, али и са Тираном - оцијенио је Вучић.

Он је указао да ће док трају изборне радње бити немогуће вођење дијалога, те да у том периоду сигурно неће укинути таксе, при чему је њихов план да сачекају изборе, а из њих Харадинај изађе још снажнији.

Ту, како је истакао Вучић, нема мјеста ни за Србе, ни за дијалог.

Вучић је рекао да ће, након избора, формирање владе услиједити тек у новембру, а одмах потом почиње и кампања у Србији, гдје су избори у марту.

- Јасно је да ту разговора нема. Морамо да се припремимо да неће бити суштинске промене ако неко не буде мало одговорнији у међународној заједници и не притисне Приштину - рекао је Вучић.

Вучић је истакао да Србија на позив Харадинају на саслушање због ратних злочина мора да реагује смирено, одмјерено, трезвено и без еуфорије.

Он је рекао да разумије очекивања и потребе Срба за задовољењем правде, јер су трпили стигму кривца за ратне злочине и јединих одговорних за све што се збива на простору бивше Југославије, али да разлога за радост нема када се сагледају све чињенице и посљедице тог чина.

- Разлога за радост и еуфорију нема. Сагледавамо све чињенице и последице које долазе после тог чина, а посебно како ће се односити Албанци и међународна заједница према српском народу и Србији - рекао је Вучић.

Он је оцијенио да ће након посљедњих догађаја положај Срба на Косову и Метохији бити још тежи него данас, јер долази до додатне хомогенизације Албанаца, даље екстремизације њихових ставова и још снажније мржње према српском народу и држави, коју доживљавају као јединог кривца за све своје недаће и за ово што се догађа Харадинају.

Вучић је поручио да ће Србија у том смислу посветити још већу пажњу опстанку српског народа и да "Косово и Метохија може да рачуна на своју Србију".

Он је додао да ће послије оставке Харадинаја, суштински и де факто политичка ситуација у Приштини и Тирани стремити даљем приближавању и уједињавању и наставку по Србе трагичне приче о великој Албанији.

Вучић очекује додатни притисак на Србију од западних земаља, оних који су створили такозвану државу Косово.

- Све снажније ће да осећају потребу да се оштрица притиска окрене ка Београду. Ми од њих тражимо укидање такси, а онда ће неки њихови рећи да шаљу њихове лидере чак у Хаг, па је, према њима, неопходно да сада морамо и ми да попуштамо много више него што смо мислили раније - рекао је Вучић.

Предсједник Србије изјавио је да се у наредних два до три мјесеца очекује јачање притисака на Србију из свих праваца, посебно током септембра и да ће притисци ићи у правцу да се призна независност Косова.

- Иако нигде не пише у папирима ЕУ, притисци на Србију ће ићи у смеру да признамо независно Косово - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће Србија инсистирати на укидању такси, а да ће већ у августу радити на економском уједињењу балканских земаља, јер је у економском напретку једина шанса да заштити своје интересе.

Он је најавио да ће разговарати са више лидера о уједињењу балканског простора у економском смислу и да многе балканске земље то разумију.

Он је напоменуо да хашки тужилац Серж Брамерц више не критикује Албанце, али критикује српске власти због високих официра војске и прогона 800.000 Албанаца.

- Јеси ли ти бројао Брамерц? Сви се вратише, само је Срба за 150.000 мање. О томе не говорите - рекао је Вучић.

 

Предсједник привремених приштинских институција Рамуш Харадинај је у петак поднио неопозиву оставку, а као разлог навео то што је добио позив Специјалног суда у Хагу као осумњичени.