latinica  ћирилица
22/07/2019 |  18:19 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Породице српских жртава не вјерују да ће старјешине тзв. ОВК бити осуђени

Један од команданата терористичке ОВК за регион Неродимље, Шукри Буја, први је који се појављује пред Специјалним тужилаштвом у Хагу у својству осумњиченог за ратне злочине над Србима у општинама Штимље, Липљан и Урошевац. Позиви Сепцијалног суда у Хагу упућени су и бившим старјешинама тзв. ОВК-а Рамушу Харадинају, Бислиму Зурапију, Сокољу Башотију и Јакупу Краснићију.

Буја се доводи у везу и са убиством 14 српских жеталаца на њиви у Старом Грацком прије двадесет година, као и са убиством више десетина Срба, прогоном становништва српске националности и паљењем њихових кућа и цркава из зоне Неродимље коју је он контролисао.

- Надамо се да ти злочини неће остати некажњени. Без обзира на то колике резерве имамо према разним међународним судовима који су углавном судили Србима, а не другим народима на просторима бивше Југославије за злочине против Срба, очекујемо да се та пракса промијени - каже Ивица Дачић, министар иностраних послова Србије.

Породице косметских жртава, иако се надају да ће једног дана доживјети правду, опрезне су, сматрајући да досадашња пракса међународних институција правде није била на њиховој страни.

- Моје мишљење је да ће неко од њих вјероватно бити процесуиран, али не због злочина над Србима, него за злочине над Албанцима јер они су, поред Срба, убијали велики број Албанаца - каже Симо Спасић, предсједник Удружења киднапованих и убијених на КиМ.

Позив Специјалног суда у Хагу упућен је и Рамушу Харадинају, који већ има искуства на суђењима у Хагу. Због новог судског позива, Харадинај је прошле седмице поднио оставку на мјесто премијера самопроглашеног Косова.

- Вјерујем да има довољно доказа, ако ништа друго да буде на оптужници због командне одговорности за све што се дешавало у тој терористичкој зони којом је он командовао, гдје је почињен највећи број злочина и гдје је било највише илегалних затвора - каже Милован Дрецун, предсјеник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију.

Бивши премијер самопроглашеног Косова је на друштвеним мрежама својим присталицама захвалио на подршци, додајући да и даље не пристаје на подјелу Косова ни на стварање, како је написао, "Додикове републике" на Косову.