latinica  ћирилица
24/07/2019 |  18:51 ⇒ 25/07/2019 | 07:30 | Аутор: РТРС

Пријетње Додику на порталу БН телевизије; МУП Српске предузео мјере (ФОТО)

Министарство унутрашњих послова Републике Српске предузело је мјере и радње након што су синоћ на порталу бијељинске БН телевизије објављени коментари у којима је смрћу пријећено српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, сазнаје РТРС.

О свему је обавијештена и СИПА, из које нам, до овог тренутка, нису потврдили да ли имају сазнања и да ли ће истраживати пријетње.

"Вукане капу ти скидам. Да ти бог подари здравље и дуг живот. Мало је тако поштених људи. А Додика једино метак може скинути с чела Републике Српске и напаћеног народа. Молим бога да се неко нађе и да га упуца да читав народ ослободи окова и ланаца. Нема друге, изгледа" - пише у коментару.

Коментар аутора под псеудонимом Романија, испод текста под насловом Вукановић: Додик се окружио папцима" на портал БН телевизије отворена је пријетња, због које је МУП већ покренуо истрагу.

Након што је објављен у медијима, коментар је нестао са портала, али се појавио текст у којем БН тврди да је ријеч о фотомонтажи у режији режимских медија. Замјеник предсједника Одбора за безбједност Народне скупштине Горан Селак рекао је да се на јавно упућене пријетње смрћу Додику очекује и адекватна реакција безбједносних агенција на нивоу БиХ.

Члан овог Одбора Костадин Васић сматра да МУП треба брзо и озбиљно да реагује.

И у СНСД-у позивају на хитну реакцију.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић рекао је  да су јавно упућене пријетње смрћу српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику забрињавајуће и за сваку осуду.

Ниједно од новинарских удружења није се огласило на пријетећи коментар објављен на бн порталу. На увредљиве и коментаре пуне мржње, сви већ одавно ћуте.

Стручњаци за безбједност кажу да овакве пријетње, које долазе од анонимних лица на интернету, не треба игнорисати.

Декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци Предраг Ћеранић оцијенио је да је неопходно да МУП Српске појача мјере из своје надлежности, као и друге институције које су одговорне за безбједност функционера. Сматра да је обавеза надлежних агенција да утврде ко је упутио пријетње, али и зашто је уредник БН телевизије пустио такве коментаре, јер и коментари на порталу морају имати своју уређивачку политику.

На интернету је прошле године одзвањао и позив за убиство полицајаца. А да МУП Српске озбиљно схвата пријетње исписане на интернету, доказ је и извјештај који је Републичком јавном тужилаштву поднесен против Зијада Халиловића из Лукавца, који је у јануару на лажном фејсбук профилу тражио снајперисту за убиство Милорада Додика и предсједнице Српске Жељке Цвијановић. Он се сумњичи за подстицање на тероризам.