latinica  ћирилица
25/07/2019 |  19:43 ⇒ 26/07/2019 | 09:42 | Аутор: РТРС

Отворен мост у Челинцу; Србија увијек уз Српску (ФОТО/ВИДЕО)

У Челинцу је вечерас свечано отворен нови градски мост у чију градњу су ова локална заједница, владе Републике Српске и Србије уложиле 1,7 милиона КМ.
Челинац - Мост Србија - Фото: РТРС
Челинац - Мост СрбијаФото: РТРС

Мост су свечано отворили предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић и начелник општине Челинац Момчило Зељковић.

Мост је отворен у оквиру обиљежавања Дана и крсне славе општине Челинац – Светог Архангела Гаврила.

Цвијановићева је рекла да је жеља републичких власти да свака општине у Српској добије оно што јој је потребно - мост, школу, пут...

Она је истакла да је важно што је Србија увијек уз Српску, захваливши премијерки Ани Брнабић и предсједнику Србије Александру Вучићу.

- И овај мост је наш заједнички успјех, много је пројеката, Србија је оставила траг у свакој нашој општини - нагласила је предсједница Српске.

Цвијановићева је навела да је данас стављен у функцију веома важан мост који ће ријешити питање поплава у Челинцу које су задавале велике муке становницима општине.

- Поносна сам што сам у вријеме док сам била предсједница Владе донијела и ову одлуку да се изгради овај мост и да се ријеши проблем поплава знајући да смо имали тешка искуства - рекла је она, нагласивши да јој је посебно драго што је ово још један од објеката који је финансијски подржала Србија.

Свечаном отварању новог градског моста присуствовао је и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Чубриловић је рекао новинарима да је овај мост наставак добре сарадње владе Србије и Српске и да представља крај мукама мјештанима Челинца у вријеме великих поплава.

- Мост је урађен по свим прописима и стандардима и потпуно ће задовољити и највећи капацитет ријеке која више неће бити у прилици да плави околна домаћинства - додао је Чубриловић.

Он је поручио да мостови увијек спајају, а само један у модерно вријеме изазива неспоразуме, онај на Пељешцу.

- Овај мост у Челинцу има посебни симболику, јер су га финасирале двије владе и рјешава велики проблем грађана што је велики успјех - поручио је Чубриловић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије рекао је да је Србија увијек уз Републику Српску.

- Када год је тешко Србија је уз Републику Српску и Република Српска је уз Србију - рекао је Ђорђевић, додајући да је љубав Српске и Србије јавна.

Ђорђевић је истакао да је Србија жели да улаже у Српску, да гради школе, вртиће, мостове, путеве...

Начелник општине Момчило Зељковић рекао је да Челинац данас има троструки повод за славље, јер слави Дан општине, крсну славу и отварање новог градског моста.

Свечаност је завршена ватрометом и додјелом захвалница, између осталог и предсједници Српске и српском министру Ђорђевићу.

Зељковић је раније рекао да је локална Скупштина једногласно одлучила да нови мост носи назив Градски мост "Србија", јер је донирала 250.000 евра за његову изградњу.

Пропусна моћ моста је 850 метара кубних у секунди, што је два и по пута више од пропусне моћи старог моста, који је оштећен у претходним поплавама. Мост је дужине 48, а ширине 16 метара.

Отварању моста претходила је свечана сједница поводом Дана и славе општине Челинац на којој су додијељене плакете и захвалнице и другим заслужним појединцима и колективима.

Највеће општинско признање уручено је министарки за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренки Голић.

Погледајте читав снимак свечаног отварања моста у Челинцу: