latinica  ћирилица
11/08/2019 |  10:31 ⇒ 22:04 | Аутор: СРНА

Шпирић: Избјегавање примјене Споразума води у још дубљу агонију

Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић изјавио је да избјегавање примјене Споразума о формирању Савјета министара на нивоу институција БиХ, који су постигли лидери СНСД-а Милорад Додик, СДА Бакир Изетбеговић и ХДЗ-а БиХ Драган Човић, увлачи БиХ у још дубљу агонију и још већи ћорсокак.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

- Посебно је спорно да никада Република Српска послије Дејтона и српски народ нису добили тако ружну поруку из Сарајева у смислу да се не рачуна на Републику Српску и Србе као конститутивни народ, да се не поштује изборна воља српског народа, што ће рећи да су Срби добили поруку да се окрену себи и Републици Српској - рекао је Шпирић Срни.

Он је поручио Србима у институцијама власти БиХ, без обзира из које политичке партије долазе, да се окрену Републици Српској, да сједну и да нађу одговор на то каква нас будућност очекује и да је заједно трасирају.

- У противном бојим се да ћемо ући у једну агонију из које неће бити добрих рјешења. Моја је порука представницима власти бошњачке, српске и хрватске националности да се што прије сједне да се процес одблокира како не бисмо дошли у ситуацију да Срби схвате да су послије избора, умјесто примјене њихове политичке воље, игнорисани готово годину дана - рекао је Шпирић.

Он каже да је задатак свих који раде у институцијама БиХ да тај игнорантски став не дозволе, јер не смије се схватити да је формирање власти општа борба за власт због власти, него ради пројектовања будућности и окретања ка Републици Српској и недозвољавања да се дерогирају институције и надлежности Српске.

- Бојим се да ради комадића власти не изгубимо Републику Српску - рекао је Шпирић.