latinica  ћирилица
11/08/2019 |  13:38 ⇒ 13:40 | Аутор: СРНА

Богданић - Летић: Буџетска средства трошити намјенски и транспарентно

Предсједник Скупштине општине Теслић Мирољуб Летић и предсједник теслићког СНСД-а Драган Богданић поручили су да неће дозволити да се општинска средства ненамјенски троше већ да се то чини на јаван начин и за јасно дефинисане пројекте, те да скупштинска већина, коју у локалном парламенту предводи СНСД, не блокира развој овог краја.
Теслић: Богданић - Летић - Фото: СРНА
Теслић: Богданић - ЛетићФото: СРНА

Летић је рекао да су данашњу конференцију за новинаре одржали да би објаснили због чега се политички субјекти, који чине већину у локалној скупштини, на посљедњој сједници одбили приједлог да у дневни ред буде уврштено кредитно задужење од око 6.500.000 КМ, а начелнику општине вратили на дораду приједлог плана капиталних инвестиција општине за период 2019-2021. године.

Летић је изразио бојазан да би средства од кредитног задужења била искориштена за покривање губитака по разним основама, посебно за исплату плата за прекомјеран број запослених у органима општинске управе и јавним предузећима.

- Новопримљени радници, које је у посљедње вријеме примио начелник општине Милан Миличевић, са доприносима годишње коштају више од 20.000 КМ, што све заједно годишње износи више од 2.000.000 КМ - изјавио је Летић и додао да су та средства могла бити искориштена за инвестиције без кредитног задужења.

Летић је навео да су прошле године у општинској администрацији евидентирана 162 радника, а да их је 2013. године било 106, односно да је укупан број запослених заједно са предузећима и установама чији је оснивач општина у 2018. био 341, а пет година раније била су 253 радника.

Он је нагласио да је законом дефинисано да на 1.000 становника могу бити три стално запослена радника, тако да ова општина може имати 108 запослених, јер према задњем попису има 36.000 становника.

Летић је додао и да општина није добила одобрење ресорног министарства да се повећа износ у буџету за исплату плата јавним службеницима у Теслићу и да се, како је рекао замјеник начелника општине Милован Станковић, с расположивим средствима у овој години неће моћи исплатити око двије и по плате.

Предсједник теслићког СНСД-а Драган Богданић поручио је да ће се пронаћи начин како исфинансирати јасно дефинисане пројекте, било кредитним задужењем или на друге начине, али не тако да се кредит користи за покриће дуговања.

Он је рекао да, упркос што одборницима општинска управа не дозвољава увид у тачну документацију, има податаке да постоји више од 2.000.000 КМ фактура које нису укњижене, што је, уз буџетски дефицит од неколико милиона КМ, показатељ да се средства троше ненамјенски.

Богданић је поручио да су СНСД и странке које чине скупштинску већину спремни да прихвате сваки пројекат и начин финансирања, те позвао представнике локалне заједнице да разговарају и дефинишу шта је неопходно да би заједно пронашли начин да дођу до средстава.

Из Општинске управе новинарима је речено да је број запослених у складу са постојећом одлуком о систематизацији радних мјеста.