latinica  ћирилица
16/08/2019 |  17:34 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Оружјем на кредит, Американци са Балкана истискујu Русе

Амерички конгрес одлучује о приједлогу за давање зајмова чланицама НАТО које су се придружиле послије 1999. године како би зановиле наоружање и војну технику.

У пракси, ријеч је о наоружавању земаља регије и сузбијању руског утицаја, кажу стручњаци. Предвиђају нову трку за оружјем, у којој ће финансијски најбоље проћи Американци.

На руске донације, САД одговарају зајмовима. Тас на регионалној ваги војне моћи, ипак се неће помјерити, кажу стручњаци, јер је ново оружје прескупо и на кредит.

- Нове, могу да приуште само макете. Македонија ће замијенити 30 одсто, а да им се да 30 одсто - рекао је аналитичар Александар Радић.

За САД ово је добитна комбинација. Нико до аналитичара не сумња да ће тим зајмовима бити купљено управо америчко оружје. Осим што ће зарадити, полако ће искоријенити руску технику са ових простора.

- Ако анализирате претходне три године, видите да овом линијом иде највише Румунија, она набавља доста система из САД, "земља-земља", до 200-300 километара. Ако погледате Мађарску, она набавља хаубице и тенкове, Бугарска набавља Ф16, сусједство већ иде у том смијеру - рекао је војно-политички аналитичар Владе Радуловић.

Руски и бјелоруски мигови, хеликоптери и транспортери јесу донација, али заблуда је да Србија од Руса све добија, као што је и заблуда да набавља већином руско.

Потреба за звецкањем оружјем више је политичка него стварна, кажу аналитичари, али нема сумње да ће финансијски крхке земље регије поново у трку за оружјем.

- Једно без другог не иде. Најаве Запада да ће своје савезнике наоружавати савременим оружјем, резултирало је да се Србија окрене оном чему може, а то је Русија, и како се буде подизала та љествица и наши ће покушати да парирају - додао је Радуловић.

Као и српска неутралност, и бити у НАТО има цијену. Рачунајући само услов од два одсто буџета за војску, видимо да земље попут Хрватске, чланство годишње кошта колико и градња 100 километара аутопута.