X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Обавијест
21/08/2019 |  13:20 ⇒ 13:22 | Извор: СРНА

Павић: НАТО постао важнији од демократске воље грађана

Посредством питања НАТО-а у БиХ се негира воља гласача, паралишу све институције и блокира улазак у Савјет министара побједника избора у Републици Српској, који су, између осталог децидно за војну неутралност и против НАТО интеграција, истиче политиколог из Београда Александар Павић.
Александар Павић  (Фото:sveosrpskoj.com) -
Александар Павић (Фото:sveosrpskoj.com)

Павић наводи да је и на основу јучерашње сједнице Предсједништва БиХ јасно да се посредством НАТО-а изиграва демократска воља грађана на изборима, али и да је српски члан Милорад Додик врло озбиљан када каже да оно што је потписано 5. августа не подразумијева никакав напредак ка НАТО-у, укључујући АНП /Годишњи национални план за приступ Алијанси/, "па чак ни сведен".

- Ту је оповргао све критике на његов рачун од дана када је потписан тај договор јер су тврдили да је наводно издао, да је Република Српска кренула неповратно ка НАТО-у - рекао је Павић Срни.

Према његовој оцјени, веома је важно то што је Додик рекао да нити ће сада пристати на АНП, нити ће се то десити у његовом мандату.

- То је потпуно рашчишћено. Више нема основа за критике и тврдње да Додик има неку тајну НАТО агенду или да неко жели да Српску испод жита уведе на мала врата у НАТО - наглашава Павић.

Он је оцијенио и да је јучерашња сједница Предсједништва БиХ била веома важна да би се ствари оголиле до краја, те да се само у том смислу може рећи да је оно што се десило позитивно.

- То оставља могућност да по истику рок од 30 дана, Српска више не чека и не буде талац туђих амбиција, одуговлачења, тајних агенди, већ да има сва права да предузме оно што је у њеном интересу: од враћања одређених дејтонских надлежности до стварања неке врсте функционалне државе и политичког окружења, где неће бити талац вештачке парализе централних институција БиХ - наглашава Павић.

Чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић, Милорад Додик и Шефик Џаферовић договорили су јуче да откажу двије сједнице на којима је тог дана требало да буде гласано о Годишњем националном програму и кандидату за предсједавајућег Савјета министара БиХ.

Додик је након сједнице Предсједништва у Сарајеву оцијенио да БиХ улази у нови застој и поново поручио да неће гласати за Годишњи национални програм за НАТО.