latinica  ћирилица
22/08/2019 |  18:18 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Бруталан напад на Србе у Бискупији код Книна

У Хрватској, бруталан напад на Србе у општини Бискупија код Книна. Маскирана лица, током синоћње утакмице Црвене звезде, напала су физички и вербално - госте два угоститељска објекта у власништву Срба. У Уздољу, повриједили су двадесетак лица, међу којима и 9-тогодишње дијете. У мјесту Ђеврске, нападачи су госте провоцирали на националној основи. Осумњичении, за ове очито добро организоване нападе, ухапшени су.

 На терет им се ставља тек насилничко понашање, али не и злочин из мржње.

- Сви су имали маске и кад су улетили унутра, ријечи су биле п.... вам материна, овдје гледате Звезду!? Тада је настао хаос, крш, лом - препричава синошње догађаје Борис Петко, власник кафића "Бифе Петко". 

Овако су прошли они који су синоћ код Книна гледали Црвену звезду. Група хулигана, са фантомкама, како причају свједоци, напали су их прво вербално, а затим и физички. Не бирајући чиме их туку. Не водећи рачуна ни о полу ни о старости. Борис Петко тврди, тукли су га, само зато што је Србин.

У нападу је повријеђена и Борисова супруга Бранка Петко. Задобила је посјекотине на нози.

- Кад су улетили почели су вадити мачете, летве, коце, кренули су млатити. Ја, пошто ми је мала кћерка била ту, од девет година, и од кума кћерка Јована, ја сам у моменту гледала гдје су дјеца - прича Бранка Петко.

Петоро повријеђених затражило је медицинску помоћ у книнској болници. Најгоре је прошао 17-огодишњи младић који је, са осам копчи на глави, ноћ провео у болничком кревету.

- Срећа, није био виши. Могла су му и ребра страдати и пребити кичму. Ударали су га Шипкама, чим су стигли. Шта ћете помислити кад вам дијете каже, закључај врата доле у кафићу све туку - прича Бранко Петровић, отац повријеђеног младића. 

Нису сви у кафићу гледали фудбалску утакмицу, нити навијали. Неки од њих, међу којима су и држављани САД, Француске, Њемачке и Велике Британије, сједили су и пили пиће. Ипак, нису били поштеђени удараца, па је о повреди британског држављанина обавијештена амбасада у Хрватској. Полиција је први дио посла урадила. Привела лица која се доводе у везу са нападом, који је окарактерисала тек као насилничко понашање. За ширење мржње, за сада их не терете.

- Међутим, ако криминалистичка обрада покаже да је за ово казнено дјело мотив злочин из мржње, у том случају ће то бити отежавајућа околност за починиоце - најавила је Марица Косор, портпаролка ПУ шибенско-книнске.

Градоначелник Книна Марко Јелић осуђује било какво насиље, а поготово, како каже, кукавички чин какав је напад маскираних лица на грађане који, додаје, имају право навијати за кога год желе. На друштвеним мрежама, напад је осудио и предсједник Српског народног вијећа Борис Милошевић упозоривши да је инспирисан мржњом. Мјеста бруталног напада обишла је и Ања Шимпрага, замјеница шибенско-книнског жупана. Придружио јој се и Милорад Пуповац.

- Чињеница је да је напад био организован, да су починиоци дошли с фантомкама. Овдје се требају укључити све државне институције, правосуђе и полиција, да се случај расвијетли на добробит Срба и Хрвата у Книну, али и у цијелој Хрватској - напомиње Ања Шимпрага, замјеница шибенско-книнског жупана.

А да друштво и политички врх ове земље и даље бјежи од чињенице, да је у Хрватској србофобија узела маха и да све више измиче контроли, најбоље показује више него млака реакција премијера Андреја Пленковића. На питање новинара да ли се напад може довести у везу са наелектрисаном атмосфером у Хрватској, Пленковић одговара одрично.

- Ја не видим такву климу. Ово су индивидуална дјела која треба санкционисати - поручује Пленковић, а слично размишља и Милан Кујунџић, министар здравља Хрватске:

- Чуо сам за тај инцидент који осуђујем. Према информацијама које имам, нема животне угрожености. Али, срамота је и ружно што се догодило - истиче Кујунџић.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић сматра да је оно што се догодило у Уздољу, код Книна, резултат дугогодишњег флерта актуелне хрватске власти са усташтвом и величања злочина над Србима.

- Кад практично легализујеш поклич "За дом спремни", протјераш ћирилицу, а Србе оставиш без струје и то у родном крају свог "знаственика" Николе Тесле, онда постаје природно да разуларени хулигани упадну у кафић и почну да туку чак и дјецу само зато што гледају Звезду. Жалосно је гледати посрнуће хрватског друштва и Европе која то ћутке посматра - оштар је био Ивица Дачић, министар иностраних послова Србије.

Срби су увијек били јак адут на свим хрватским изборима, па је и овај бруталан напад постао дио кампање за најављене предсједничке. Кандидат и бивши премијер Зоран Милановић, чији је мандат обиљежила и шовинистичка изјава да су Срби шака јада, напад у Книну искористио је за вербални напад на Колинду Грабар Китаровић, која се читав дан није оглашавала. Од "шаке јада", за Милановића Срби су одједном постали хрватски грађани које је напала група клошара.