latinica  ћирилица
29/08/2019 |  17:53 ⇒ 20:51 | Аутор: РТРС

Постоји ли консензус о АНП међу политичким партијама у Српској?

За седам дана истиче рок за реализацију Споразума о формирању власти у БиХ, а политичка копља и даље се ломе око Годишњег националног програма за НАТО. Уколико би био усвојен и послат у Брисел, то би био сигнал НАТО-у да су сви у БиХ опредијељени за чланство у тој Алијанси. СДС и ПДП, у ишчекивању 5. септембра, увелико се баве математиком како у бх. власт без СНСД??

И највећи заговорници НАТО пута оголили су политику бошњачких лидера да је АНП смишљен да би се направио проблем. Након Ларс Гунар Вигемарка, ту тезу потврдила је и ХДЗ-ова Борјана Кришто.

У СДС-у и ПДП се и даље руководе тврдњом да су лидери СНСД-а, СДА и ХДЗ-а неспособни да за десет мјесеци формирају власт, при томе вјешто избјегавајући одговор како би се они понашали да су на мјесту Милорада Додика и да су уцијењени АНП-ом.

У Телерингу РТРС-а, први пут се чуло под којим би условима ПДП послао Годишњи национални план у Брисел.

- Ја бих као српски члан Предсједништва искористио могућност која ми је дата да се у АНП уврсти све о чему ми говоримо и резолуција НСРС и јасан став да АНП није чланство, а било какава одлука ће зависити од земаља у цијелом региону, првенствено Србије - рекао је предсједник ове странке Бранислав Бореновић у Телерингу.

Ако је тако, поставља се питање због чега онда фамозни АНП измијењеног садржаја, у Брисел не пошаље Савјет министара у техничком мандату, у чијем је саставу и ПДП-ов Игор Црнадак.

- Било би некоректно од нас да одлазећи Савјет министара ради посао новог Савјета - каже Бореновић.

Прича СДС-а и ПДП-а је лицемјерна, узвраћа СНСД-ов Сташа Кошарац. АНП повлаче с дневног реда сједнице Савјета министара, а истовремено, заједно са Звиздићем заговарају усвајање буџета.

- Имамо најављене информације да ће покренути процедуру за покретање сједнице Представнничког дома како би се усвојио буџет.То је потпуна капитулација СДС-а на начин да желе да не буду дио ове приче, него да заједно са СДА, граде заједнички ниво власти - рекао је Кошарац, који је шеф Клуба посланика СНСД-а у ПД ПС БиХ. 

Како СДС планира да обнови власт? Какав ће став заузети у вези с АНП-ом уколико Изетбеговић и Комшић наставе с његовим уцјењивањем и данас није јасно, јер из одговора који смо добили из ове странке, једино је јасно да ће сачекати 5. септембар.

- СДС сматра политички исправним да сачека да СНСД, СДА и ХДЗ у остављеном року покушају да имплементирају свој договор. Ако у томе не успију као странка ћемо се огласити и изнијети своје погледе о даљим перспективама формирања извршне власти, укључујући и о Годишњем националном програму (АНП) о којем смо кроз Савјет министара и до сада имали јасан став - навели су из СДС-а.

За разлику од Шаровића, његов страначки колега Драган Мектић нема дилему око НАТО савеза.

- С обзиром на нашу читаву прошлост, желио бих да тај процес према НАТО, да кажемо, некако више заједнички гурамо. Ту причу око НАТО, да како год, уђе или не уђе у НАТО, нико никоме не представља опасност - рекао је Мектић раније.

На какву конкретну опасност је Мектић мислио никад није објаснио. Али је зато, војно политички аналитичар Владо Радуловић појаснио шта значи усвајање Годишњег националног плана, па и измијењеног, који је прихватљив за ПДП.

- Слање АНП-а је степеник који морате да прескочите да би активирали МАП. Оног тренутка кад активирате МАП, ви сте покуцали на врата НАТО-а и онда је сљедећи корак позив који слиједи ка пуноправном чланству - појашњава Радуловић.

Евентуално чланство БиХ у Сјеверноатлантској алијанси, процес који је дубоко подијелио друштво, супротставио народе, посвађао партије свео се на једну, једину ствар, да ли ће бити прихваћен у Предсједништву. Његовим усвајањем послали би поруку да смо у БиХ сви за НАТО, а нисмо. Истовремено, док се није отворила прича о формирању власти, нико се није позабавио тиме шта садржи тај документ, зашто је толико важан?