latinica  ћирилица
01/09/2019 |  18:11 ⇒ 02/09/2019 | 10:49 | Аутор: РТРС

Оштра реаговања на изјаву Црнатка; СНСД поручује: Црнадак враћа дугове Изетбеговићу

Скандалозна је, крајње неодговорна и за сваку осуду изјава Игора Црнатка, која је у функцији уношења немира код народа и подстицања странаца да по ко зна који пут заштите СДА и политичко Сарајево и своју оштрицу усмјере на Републику Српску, поручила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић

Реагујући на Црнатков став да најаве СНСД-а о рушењу Оружаних снага, Управе за индиректно опорезивање, Суда БиХ и других заједничких институција представљају, како каже, "велику лудост и позив на нови рат", Цвијановићева каже да су и раније његове изјаве биле бесмислене, знајући како ствари стоје у Дому народа".

Прича о рату је неодговорна глупост, поручила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић. Ријеч је скандалозној и неодговорној изјави Црнатка, чији је циљ је само да задрже фотеље у Сарајеву, упркос томе што су изборни губитници.

- Грађани Републике Српске очекују да се поштују њихова Уставом загарантована права, укључујућу и право на представљање у складу са њиховом израженом изборном вољом. Према томе, и ову изјаву Црнадак је дао надајући се како ће му сарајевску министарску фотељу очувати неко други, а не грађани на изборима - додала је она.

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац каже да је Црнатков став у функцији подизања тензија и распиривања политичке кризе у БиХ, али и додворавање страним факторима који чине све да пропадне споразум о формирању власти. Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић каже да изјава дјелује застрашујуће. 

- Црнадак заговара да Република Српска погне главу и прихвати све оно што је сарајевска кухиња уз помоћ његовог ПДП-а и СДС-а спрема и намеће - рекла је Мајкић.

- Игор Црнадак сада враћа дугове Бакиру Изетбеговићу који га је изабао за министра иностраних послова иако је долазио из политичке партије која није имала ни једног посланика у Парламенту БиХ и који је заузврат све ово вријеме ходао широм свијета и говорио све најгоре о Републици Српкој - истакао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Шеф Српског клуба у Парламенту БиХ и лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић упозорава да је посљедњих дана видљиво да ПДП у процедуру жели да упути АНП што говори да они учествују у том пројекту. Спомињање Резолуције о војној неутралности крајње је лицемјерје, каже Стевандић, знајући да су ПДП и СДС пиштаљкама бојкотовали сједницу Скупштине о резолуцији за коју они уопште нису ни гласали.

-  Ријеч је о људима који су спремни да изазову сукобе да би сачували неколико фотеља и добрих апанажа и да раде штету Републике Српске и њеног народа који их је на изборима одбацио - каже Стевандић.

Власт на нивоу БиХ биће формирана када то одлуче моћници, сматра предсједник Владе Радован Вишковић. Због нерада на нивоу БиХ, каже, трпи и Влада Републике Српске.

- Моћници када одлуче да ће она бити формирана она ће бити и формирана. То може бити до 1. септембра, може бити до 5. септембра, а може за четири године. Могу само да вам кажем да се ја тиме не бавим превише, али је чњјеница да сви трпимо због тога па и Влада Српске - поручио је Вишковић.

Лидер СДС-а Мирко Шаровић каже да само чека 5. септембар. 

- Сачекаћемо да могући коалициони партнери прогласе крах ових преговора 5. септембра. Све опције су у игри. Све је могуће, свака опција коју замислите је могућа и да будемо дио власти и да не будемо дио извршне власти - објаснио је Шаровић став СДС-а.

Предсједник Извршног одбора Социјалистичке партије Слободан Протић сматра да је вријеме за српску саборност, а не за ратове које у својим изјавама помиње министар иностраних послова Игор Црнадак.