latinica  ћирилица
04/09/2019 |  11:50 ⇒ 16:10 | Аутор: РТРС

Цвијановићева у Кракову са почасним конзулима БиХ

Трећег и посљедњег дана посјете Пољској предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је у Кракову са почасним конзулима БиХ у овој земљи који долазе из три различита војводства.

Простора за сарадњу Републике Српске и Пољске има, али га је потребно квалитетно искористити.

Привреда, туризам, култура и образовање су области гдје се у кратком року та сарадња може остварити, констатовано је на састанку предсједнице Републике Српске и почасних конзула БиХ у Пољској: Јулије Сијенкијевиц, Јацека Гинтера Шласког и Станислава Лунијевског.

Фото: РТРС

- Пољска има огромног искуства када је ријец о повлачењу средстава из европских фондова, посебно када је ријеч о пројектима из области екологије - рекла је Цвијановићева и додала да је ту види могућности за сарадњу.

Фото: РТРС

Раније је Цвијановићева учестовала на Економском форуму, једном од најзначајнијих у овом дијелу Европе.

Предсједница Цвијановић била је један од главних говорника на централном панелу, који се бавио питањем будућности Европске уније.

За западни Балкан важно је да зна - у какву врсту Европске уније идемо, и да ли је могућност проширења уопште отворена, поручила је Цвијановићева на Економском форуму у Крињици.

Европска унија би, истакла је, била јача - када би јој се придружиле и земље Западног Балкана, јер се на тај начин у систем Уније убризгава "свјежа крв и енергија".

Скренула је пажњу и на именовање новог америчког специјалног представника за Балкан, што су, како је рекла, неки евроскептици окрактерисали као знак слабости ЕУ.

Форум је окупио више од 4.500 учесника из 60 земаља, и око 600 акредитованих новинара.

Повезане вијести:

Предсједница Српске: За БиХ су истекли многи рокови (ВИДЕО)