latinica  ћирилица
09/09/2019 |  13:19 ⇒ 14:59 | Аутор: РТРС

Акција "Ривер": Имена ухапшених због кријумчарења миграната (ФОТО)

Тужилаштву БиХ биће предато пет лица која су осумњичена да су током ове године за високе новчане износе, у више наврата, вршили кријумчарење илегалних миграната.
Акција Ривер (фото:granpol.gov.ba) -
Акција Ривер (фото:granpol.gov.ba)

Како незванично сазнајемо, ухапшени су Жељко Ђаковић из Костајнице, Јасмин Селимагић и Радомир Башић из Новог Града, Раде Ковачевић из Козарске Дубице и Љубиша Кајкут из Приједора.

Из Тужилаштва БиХ саопштено је да су лица која су ухапшена у оквиру акције "Ривер" под интензивном истрагом Тужилаштва БиХ и Граничне полиције, а осумњичени су да су се током ове године бавили организованим кријумчарењем миграната из земаља високог миграцијског ризика.

Активности претреса и лишавања слободе реализују се на подручју Приједора, Костајнице, Козарске Дубице, Новог Града и других мјеста.

Акција Ривер (фото:granpol.gov.ba)

Прикупљени докази указују да су осумњичени имали контакте са особама са територије Србије, Хрватске и Словеније, те да су за високе новчане износе, у више наврата, вршили кријумчарење више група од по неколико десетина илегалних миграната, преко територије БиХ, даље на подручје Хрватске, Словеније и других земаља ЕУ.

У саопштењу се наводи да су осумњичени остваривали незакониту имовинску корист у великим износима, те да су наносили штету наведеним државама у виду незаконитих миграција и проблема проузрокованим илегалним миграцијама.

Осумњичени ће бити предати поступајућем тужитељу Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, који ће испитати осумњичене те након тога одлучити о предлагању мјера за одређивање притвора и другим активностима.