latinica  ћирилица
19/09/2019 |  09:39 ⇒ 18:13 | Аутор: РТРС

НСРС усвојила више закона

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Закон о допуни Закона о полицији и унутрашњим пословима који прописује да ће се полицијском службенику лични коефицијент за остваривање права на пензију утврђивати на основу пет годишњих плата које су за њега најповољније.

14.00 - Овај акт је донесен по хитном поступку ради побољшања материјалног статуса овдашњих полицијских службеника који су стекли право на остваривање старосне или инвалидске пензије.

Народна скупштина је по хитном поступку усвојила Закон о измјенама и допунама Закона о нотарима чији је циљ усаглашавање законских одредаба са одлукама Уставног суда Српске, чиме ће бити омогућено расписивање јавног конкурса за избор потребног броја нотара.

Скупштина је усвојила и Закон о личном имену којим се уређује појам, начин одређивања, коришћења и промјене личног имена држављана Републике Српске и БиХ.

Посланици су усвојили Закон о ликвидационом поступку чији је циљ ефикаснији, бржи и економичнији поступак, као и Закон о допуни Закона о правосудном испиту у Републици Српској којим се лица са инвалидитетом ослобађају плаћања накнаде за полагање правосудног испита, чиме ће, између осталог, постати конкурентнији на тржишту рада.

Скупштина је усвојила и Закон о измјени Закона о насљеђивању чији је циљ усаглашавање одређених одредби са одлуком Уставног суда Српске, односно законским одредбама је прописано да су нужни насљедници дјеца умрлог, његови усвојеници и супружник.

Усвојен је и Закон о измјенама Закона о привредним друштвима којим се настављају реформе регистрације привредних субјеката с циљем успостављања могућности за подношење пријаве за регистрацију оснивања и пословних промјена електронским путем.

Након гласања о апсолвираним тачкама дневног реда, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић закључио је рад првог дијела шесте редовне сједнице и други дио заказао за уторак, 24. септембар, са почетком у 10.00 часова.

13.35 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о измјенама Закона о привредним друштвима, којим се настављају реформе регистрације привредних субјеката с циљем успостављања могућности за подношење пријаве за регистрацију оснивања и пословних промјена електронским путем.

Секретар у Министарству привреде и предузетништва Републике Српске Драго Вулета је у завршној ријечи о овом приједлогу закона у Народној скупштини истакао да ресорно министарство припрема информацију о привреди Српске која ће бити свеобухватна.

- Из тога могу проистећи квалитетни закључци и нова, квалитетна и корисна законска рјешења - рекао је Вулета.

Он је захвалио посланицима на конструктивној расправи и поновио да се могућности за електронску регистрацију друштава са ограниченом одговорношћу уводе у складу са опређељењем Владе Српске да настави са реформом регистрације привредних субјеката.

Вулета је рекао да ће, реализацијом овог дијела реформе, лица која намјеравају да послују у Српској моћи брзо, лако и уз минималне трошкове,
електронски да региструју пословање у форми привредног друштва и предузетника.

13.15 - У току је пауза.

12.15 - Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић је рекао да електронске сертификате, када је ријеч о тој врсти регистрације пословних субјеката, раде људи из ресорног министарства, односно Ођељења за софтверски инжењеринг.

- Можемо заједно виђети како то изгледа. Нема приче о било каквом екстерном понуђачу дигиталних сертификата, иако је Закон о електронском потпису предвидио могућност да било који заинтересован може обављати те послове у комерцијалном смислу - рекао је Рајчевић, реплицирајући појединим опозиционарима који тврде да ће одређене фирме бити фаворизоване на пословима електронског сертификовања.

Рајчевић је рекао да неће бранити ниједну компанију појединачно, али да ће пођеднако штитити сваку ИТ компанију која послује у Српској.

11.15 - Приједлогом закона о измјенама Закона о привредним друштвима настављају се реформе регистрације привредних субјеката с циљем успостављања могућности за подношење пријаве за регистрацију оснивања и пословних промјена електронским путем.

Представници Министарства привреде и предузетништва Републике Српске су образлажући овај приједлог закона у Народној скупштини истакли да се могућности за електронску регистрацију друштава са ограниченом одговорношћу уводе у складу са опређељењем Владе Српске да настави са реформом регистрације привредних субјеката.

Реализацијом овог дијела реформе, лица која намјеравају да послују у Српској биће у прилици да електронским путем, уз минималне новчане трошкове, и за кратко вријеме на једноставан и лак начин региструју пословање у форми привредног друштва и предузетника.

Успостављањем могућности за електронску регистрацију, како се наводи, престаће потреба да оснивач друштва са ограниченом одговорношћу, које уплаћује прописани минимални новчани дио основног капитала, ангажује нотара за овјеру његовог потписа.

- Оснивач једночланог друштва са ограниченом одговорношћу ће потврђивати свој идентитет код прибављања електронског сертификата за електронски потпис код надлежног сертификационог тијела - наводи се у образложењу овог акта.

Приједлогом овог закона извршене су измјене и у вези са институтом откупа акција несагласних акционара и другачијег начина одређивања цијене по којој се откупљују акције несагласног акционара.

Ово се односи искључиво на ситуације када привредна друштва имају дужност да своје пословање ускладе са обавезама проистеклим из међународних уговора, односно обавезама преузетим у процесу стабилизације и придруживања Европској унији.

10.30 -Циљ Приједлога закона о измјени Закона о насљеђивању јесте усаглашавање одређених одредби са одлуком Уставног суда Републике Српске.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић истакао је да је законским одредбама прописано да су нужни насљедници ђеца умрлог, његови усвојеници и супружник.

- Међутим, оспореним ставом два наведеног закона прописано је да су остали потомци умрлог, његови усвојеници и њихови потомци, његови родитељи и његова браћа и сестре, нужни насљедници само ако су трајно неспособни за рад и немају нужних средстава за живот, што је сада усклађено са одлуком Уставног суда Републике Српске - рекао је Касиповић.

10.15 - Народна скупштина размотрила је Приједлог закона о допуни Закона о правосудном испиту у Републици Српској којим се лица са инвалидитетом ослобађају плаћања накнаде за полагање овог испита, чиме ће, између осталог, постати конкурентнији на тржишту рада.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић је у завршној ријечи о овом приједлогу закона захвалио посланицима за учешће у расправи, као и појединим лицима са инвалидитетом који су допринијели доношењу овог акта.

Он је рекао да друштво треба остати сензибилно према лицима која имају одређене тешкоће, те им омогућити лакши живот и напредовање у каријери.

Касиповић је поновио да је ресорно министарство препознало потребу значајније заштите и подршке свим лицима са инвалидитетом, без обзира на узрок и вријеме настанка инвалидности.

Овај приједлог закона су подржали посланици власти и опозиције.

--------------------------------------------------------------------

На јучерашњој Посебној сједници посланици НСРС смијенили су, потпредсједника те институције Сенада Братића.