latinica  ћирилица
19/09/2019 |  10:12 ⇒ 14:36 | Аутор: СРНА

Половина пореског дуга отпада на фирме у стечају или ликвидиране

Укупан порески дуг у Републици Српској износи 1,153 милијарде КМ, од чега се пола односи на фирме које се налазе у стечају или су ликвидиране, подаци су Министарства финансија Српске.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

- Главнину чини дуг пореских обвезника који су у стечају, ликвидацији или су несолвентни и код којих се проценат наплативости креће до 10 одсто, и стари дуг пореских обвезника који су одавно престали са радом и код којих не постоји имовина, нити друга средства из којих би се овај дуг евентуално могао наплатити - рекла је за Вечерње новости министарка финансија Српске Зора Видовић.

Видовићева је навела да дуг код наведених пореских обвезника износи од 680 до 700 милиона КМ.

Она је напоменула да је велики проблем и у наплати дуговања здравствених установа, чији је укупан износ на крају јуна био 250,69 милиона КМ, што је за 36,11 милиона више него на крај прошле године.

Видовићева каже да рјешавање питања пореских дуговања јавних здравствених установа додатно отежава чињеница да је ријеч о обвезницима који обављају веома осјетљиву дјелатност од јавног интереса, код којих није могуће примијенити све мјере принудне наплате прописане законом, јер би то довело до онемогућавања пружања здравствене заштите грађанима у тим установама.

- Влада Републике Српске одлучна је да у овој области подвуче црту. На том питању раде експерти на челу са ресорним министарством. Сачињен је свеобухватан план. Раде се анализе како наћи начин да се здравство доведе у стање одрживости, без стварања новог дуга - истакла је Видовићева.