latinica  ћирилица
19/09/2019 |  11:17 ⇒ 11:17 | Аутор: СРНА

Којић: Свака српска жртва мора бити пописана

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић рекао је да свака српска жртва мора бити пописана јер нова покољења треба да знају истину о рату у БиХ, а поготово да буду свјесна колику су жртву Срби поднијели у одбрамбено-отаџбинском рату.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Свједоци смо да се годинама уназад на све могуће начине истина заташкава, а српске жртве маргинализују и обезвређују. Али, Центар има своју мисију и од ње неће одустати. Иако увијек мора боље, сматрам да радимо добар посао имајући у виду свакодневне препреке - рекао је Којић за Вечерње новости.

Говорећи о ревидираној стратегији за рад на предметима ратних злочина, Којић је истакао да је она у својеврсној блокади јер мининстар за људска права и избјеглице у Савјету министара у техничком мандату Семиха Боровац из СДА блокира њено усвајање.

Он је навео да стратегија, између осталог, предвиђа да се знатан дио предмета пренесе на етитетско правосуђе, а да у правосуђу на нивоу БиХ остану најсложенији предмети.

- Није ли то порука да је политика странке коју представља да се стратегија не усвоји јер желе да заштите свој ратни кадар? - упитао је Којић.

Када је ријеч о процесу тражења несталих, Којић је навео да је у том процесу потпуни застој, поготово у трагању за Србима, јер Институт за нестала лица БиХ ради искључиво на прикупљању информација и тражењу несталих Бошњака.

- До почетка рада Института за нестала лица БиХ пронађено је и идентификовано 3.456 лица са списка несталих Републике Српске. Од 1. јануара 2008. године, када је Институт почео да ради, пронађени су посмртни остаци свега 300 људи са нашег списка - рекао је Којић.

Он је истакао да је у посљедње три-четири године успостављена сарадња са неким од поступајућих тужилаца у правосуђу БиХ, која је довела до тога да је отворен одређен број предмета за злочине над Србима у БиХ.

Међутим, додао је Којић, и даље постоји страховање од коначних исхода пресуда јер Суд БиХ тумачи материјалне доказе на начин како то они желе.

- Имамо рецимо ситуацију да Суд БиХ изриче казну испод законског минимума или чак доноси ослобађајуће пресуде за оптужене за злочине над Србима, док с друге стране, за злочине над Бошњацима српским општуженицима `одрежу` максималне затворске казне - рекао је Којић.

Он је навео да су оптужнице у десетак предмета за ратне злочине над Србима професионално урађене, те да очекује да буду изречене и адекватне казне.

- Ако би поредили са казнама које су изрицане Србима, онда имамо потпуно право да очекујемо високе казне и за злочине почињене над Србима - истакао је Којић.