latinica  ћирилица
19/09/2019 |  16:12 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Цвијановићева у Прњавору - одлична сарадња републичке и локалне власти (ФОТО)

Институције Републике Српске, у протеклих двије и по године, уложиле су пет милиона марака у пројекте значајне за развој општине Прњавор. О њиховој реализацији, као и плановима за наредни период, општинско руководство разговарало је с предсједницом Српске Жељком Цвијановић.

У 2017. години Влада је за Прњавор издвојила два милиона марака. Прошле године милион и по. Ове године милион марака за пројекте чија је реализација у току. Ради се, прије свега, на изградњи и санацији путева, али и инфраструктуре у основним школама. Исти правац, чији је циљ подршка младима, локална и републичка власт задржаће и у наредном периоду.

Дарко Томаш, начелник општине Прњавор, истакао је један од веома важних пројеката енергетске ефикасности у Дому здравља Прњавор, чија је вриједност виша од 500.000 КМ.

Он је напоменуо да је тренутно у току изградња путне инфраструктуре у вриједности вишој од милион КМ, која се реализује захваљујући подршци виших нивоа власти.

Према његовим ријечима, у току је тендер за избор извођача радова за видео-надзор, санација Друштвеног дома у Гаљиповцима, санација мокрих чворова у Основној школи "Никола Тесла", санација гријања у Основној школи "Бранко Ћопић", Центру средњих школа "Иво Андрић" и Гимназији.

Цвијановићева са Томашем (Фото: РТРС)

Приоритети су утврђени, а финансијска подршка Владе неће изостати. Због тога што у реализацију пројеката улазе заједничким снагама, предсједница Жељка Цвијановић сарадњу Прњавора и институција Српске сматра сарадњом за примјер.

Она је навела да се у Прњавору извршавају све обавезе, постоји друштвено одговорни приступ да се помаже и онима који су у потреби, али и да се награде они који имају одређене резултате.

- Захвалност и што општина даје свој допринос развоју Републике јер сваки пут када имате развијену општину која граби крупним корацима напријед то значи бољу ситуацију у цијелој Републици Српској. Ушли смо у процес дефинисања одређених пројеката, неколико важних биће реализовано сљедеће године. Имаће апсолутну подршку републичких институција - рекла је предсједница Републике Српске.

Распитала се предсједница Српске и о томе какав је буџет општине Прњавор, да ли се редовно измирује све обавезе. Не крије да је задовољна одговорима које је добила.

- Буџет је стабилан, све обавезе се извршавају. Постоји друштвено одговоран приступ да се помаже онима којима је потребно, али и да се награде они са добрим резултатима. Захвалности иде општини јер даје свој допринос развоју Републике - нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева у Прњавору (Фото: РТРС)

А финансијску стабилност општине, дијелом је обезбиједио завршетак дионице аутопута 9. јануар, пројекат који општинско руководство сматра најзначајнијим у прошлој години.

- Завршетком аутопута добили смо огромну конкурентску предност у посљедњих 10-так мјесеци. Шест привредих субјеката нашло је мјесто у нашој индустријској зони, а један је већ отпочео са дјелатношћу. Због аутопута Прњавор је једна од пожељних општина за инвестиције - рекао је Томаш.

Због свега што је реализовано са републичком влашћу, али и због пројеката који су планирани у наредној години, Томаш сматра да ће четворогодишњи мандат у којем води општину, бити период највећих инвестиција у Прњавору.