latinica  ћирилица
19/09/2019 |  18:45 ⇒ 20/09/2019 | 07:51 | Аутор: РТРС

Радмановић: Ако неко посегне да једнострано прегласа српског члана онда стварно нема БиХ

Народна скупштина Републике Српске на Шестој посебној сједници усвојила је одлуку о разрјешењу потпредсједника Сенада Братића који је СДА кадар.
Небојша Радмановић - Фото: РТРС
Небојша РадмановићФото: РТРС

Потпредсједник СНСД Небојша Радмановић одговара на оптужбе због смјене Братића те говори о политичкој ситуацији у БиХ.

- Овдје су потпуно различите политике у питању, о томе треба говорити. Овдје није груби сукоб око појединих личности СДА и СНСД, али јесте око концепција БиХ. СНСД откако постоји понављамо и потцртавамо ту причу за Дејтонски мировни споразум - рекао је Радмановић те додао:

- Ако је неко сумњао ко прави кризу у БиХ могао је то да види по Конгресу СДА који је потпуно различит у односу на све друге конгресе у БиХ и потпуно противан Дејтонском мировном споразуму односно Уставу БиХ. Од првог дана потпуно је исти њихов став у ком је доминација једног народа над другима у БиХ недопустива. То је анахроно, није у складу са свјетским трендовима у 21 вијеку.

За Радмановића постоје и опције у којима нема Босне и Херцеговине.

- Оба дома у Парламенту БиХ не раде. Ако би дошло до распуштања Дома народа онда нема БиХ. Овако, она има још увијек неку шансу ако ћемо се договарати у оквиру Дејтонског мировног споразума. Ако неко посегне да једнострано прегласа српског члана у тој ствари онда стварно нема БиХ. Онда преузимају одговорност. Покушавају да извуку да је крив СНСД. То није тачно, можемо и доказати - рекао је Радмановић за Н1 казавши како законски не постоји могућност вета.

Пребацивање надлежности са државе на ентитет које су изворним Дејтоном постојале Радмановић види као реалан циљ уколико до формирања власти не дође:

- То зависи само од нас. Ми смо још увијек у фази да покушвамо да се договоримо са другом страном да их убиједимо да је штета што су неки људи из међународне заједнице нарушили Дејтонски мировни споразум, довели до великог броја преноса надлежности који је непотребан био. Значи, идемо тим путем. Покушаћемо да истрајемо у томе - истакао је.

Но, за Радмановића то је опција уколико не дође до договора.

- Ја бих рекао да су на чекању иако има оних који мисле да је пропао Споразум и да од тога нема ништа. Кажем да су на чекању зато што мислим да никад не треба заборавити на договарање, не треба рећи нећемо се више договарати. Мислим да се договор у БиХ може постићи баш на бази овог Споразума из августа.

- Ако неко рачуна да треба да функицонише земља онда мора да дође до новог Савјета министара. Ту смо договорили све осим АНП, сад смо дигли додатне тензије али мислим да није све пропало - додао је Радмановић.

Говорећи о слању АНП Радмановић одлучан:

- Као што пише у резолуцији Народне скупштине о војној неутралности. Тако мислим да сви треба да се понашају.

Рекао је како је погријешио у својим претходним прогнозама да ће Савјет министара бити формиран до краја 2019. године те да не зна шта би се могло дешавати.

Такође је истакао да Република Српска не би дозволила употребу бонских овлаштења када би међународна заједница дошла до те одлуке.

Извор: Н1