latinica  ћирилица
21/09/2019 |  11:01 ⇒ 11:39 | Аутор: СРНА

Војвођански фонд уручио донације повратничким општинама

Војвођански Фонд за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима донирао је комбиновано дјечије игралиште вртићу "Мајка храброст" у Дрвару, друго општини Гламоч, а народне ношње српским културно-умјетничким друштвима у Босанском Петровцу и Босанском Грахову.
Рибник, донација - Фото: РТРС
Рибник, донацијаФото: РТРС

Директор Фонда Душко Ћутило рекао је Срни да ће друго дјечије игралиште бити постављено у порти Манастира Веселиње код Гламоч и да је укупна вриједност два игралишта више од 6.000 КМ.

- Културно-умјетничком друштву "Грмеч" у Босанском Петровцу донирамо народну ношњу вриједности око 4.000 КМ, а Српском културно-умјетничком друштву "Гаврило Принцип" из Босанског Грахова дио народне ношње, који им недостаје, вриједности око 2.000 КМ - додао је Ћутило.

Он је подсјетио да је велики број људи из Крајине у протеклом рату избјегао у Војводину и да су се многи од њих вратили на своја огњишта, тако да се подразумијева да Војводина буде подршка Србима из овога дијела Крајине.

Ћутило је истакао да се у протеклом периоду видјело да Србија и све њене институције намјеравају да максимално подрже народ на просторима западне Крајине.

- У склопу посјете западнокрајишким општинама отићи ћемо и у Рибник да и њима пружимо подршку тако што ћемо за пет школа у тој општини донирати по један лаптоп - рекао је Ћутило.

Он је најавио да ће Фонд наставити и наредне године да помаже повратничке општине у Федерацији БиХ и да ће фокус бити на најмлађима.

Директор Дјечијег вртића "Мајка храброст" из Дрвара Жељка Крнета рекла је Срни да имају око 60 дјеце и да је помоћ Фонда од велике важности, те подсјетила да су раније од истог донатора добили и лаптоп.

Делегацију Аутономне покрајине Војводине, која је у посјети западнокрајишким општинама, осим Ћутила, чине генерални секретар Скупштине Никола Бањац, посланици Дмитар Станишић и Милан Вајисављевић, замјеник директора развојне агенције Бачка Немања Старовић и Славиша Рујевић, уредник часописа "Српски крајеви" из Новог Сада и који води Удружење "Висока Крајина".

Они су јуче били и у посјети Његовом преосвештенству епископу бихаћко-петровачком и рмањском Сергију.