latinica  ћирилица
24/09/2019 |  11:07 ⇒ 25/09/2019 | 14:21 | Аутор: РТРС

Брисел: Представљена бањалучка кандидатура за ЕПК 2024. године (ФОТО)

Тим за кандидатуру Бањалуке за Европску престоницу културе 2024. године, заједно са градоначелником Игором Радојичићем, представио је јутрос Европској комисији бањалучку кандидатуру.

У финалу престижног такмичења, Бањалука наступа под слоганом "Супротности се привлаче". Након Бањалуке, данас ће се представити преостали финалисти – Мостар и норвешки Бодо.

Побједник се добија збиром гласова, а оцјењује се на основу апликације, презентације, одговора на питања, а у обзир се узима и посјета чланова ЕК сваком од градова. Побједник избора ће бити познат у сриједу око поднева.

Двије и по године смо радили на припреми кандидатуре и ријеч је о заиста обимном послу на припреми низа пројеката који би, заправо, требало да буду основа те апликације. Наглашавам да је ово невјероватна развојна шанса за наш град, јер град са овом титулом добија потпуно нов идентитет и нову димензију, поготово у међународним оквирима – рекао је градоначелник Игор Радојичић уочи финала избора за ЕПК 2024. године.

У протекла два дана обављане су посљедње припреме пред пут у Брисел, а сви који су заинтересовани, моћи ће у директном преносу да прате проглашење Европске престонице културе за 2024. годину. Наиме, пренос ће бити обезбијеђен на званичној фејсбук страници Града Бање Луке, а захваљујући страници Креативна Европа .

Пренос ће почети у сриједу, 25. септембра, у 11.30 часова.

Заједно са бањалучким тимом, у Бриселу су и начелници партнерских градова у овом пројекту, Бихаћа и Јајца – Шухрет Фазлић и Един Хозан.