latinica  ћирилица
24/09/2019 |  11:51 ⇒ 16:52 | Аутор: РТРС

Жандармерија - нова снага МУП-а Српске (ФОТО/ВИДЕО)

У Центру за обуку у Залужанима код Бањалуке свечано је постројена Јединица жандармерије, чиме је званично представљена нова организациона јединица Министарства унутрашњих послова Републике Српске која је формирана ради унапређења безбједности Српске, њених грађана и имовине.
Жандармерија Републике Српске - Фото: РТРС
Жандармерија Републике СрпскеФото: РТРС

Свечаности су присуствовали предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар унутрашњих послова Драган Лукач и директор Полиције Српске Дарко Ћулум, као и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Ненад Стевандић.

Фото: РТРС

Начелник Јединице Жандармерије МУП-а Српске Драгослав Бановић предао је рапорт предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић.

Фото: РТРС

Након постројавања јединице интонирана је химна Републике Српске "Моја Република".

Предсједница Српске Жељка Цвијановић истакла је да је ово велики дан и искорак у јачању МУП-а и стабилности Републике Српске.

– Морамо јачати општу безбједност и увијек смо били поносни на МУП-у од рата па до данас – рекла је Цвијановићева.

Фото: РТРС

Радован Вишковић, премијер Републике Српске, у обраћању током церемоније рекао је да му је част и задовољство што је учествовао у доношењу одлуке формирања Јединице жандармерије, те да је ово историјски важан потез за Српску.

Члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД Милорад Додик навео је да Република Српска не одустаје од формирања резервног састава полиције.

- Одмах да се зна, разматраћемо и чекати прилику да се формира резервни састав. То је најбољи начин чувања и одбране територије. Све што чини Републику Српску, то наиђе на осуде политичког Сарајева и дијела Међународне заједнице, а да се не уђе ни у суштину. То није изван Дејтона, то је само лимитирано нашим материјалним средствима, а не вољом Сарајева - рекао је Додик.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да је данас први пут у историји промовисана Јединица жандармерије, истичући да је то пројекат за будућност не само Министарства унутрашњих послова, него Републике Српске с циљем њеног очувања и безбједности грађана и њихове имовине.

- Ова јединица није намијењена за ратовање против било кога, већ да чува Српску и њене вриједности - нагласио је Лукач.

Фото: РТРС

Формирање Жандармерије услиједило је у оквиру реорганизације интервентних снага МУП-а ради бржег и ефикаснијег одговора на безбједносне изазове са којима се суочава Српска, укључујући и велики број илегалних миграната.

Жандармерија, је попуњена припадницима активног састава МУП-а, првенствено младим полицајцима који су образовање стекли на Полицијској академији.

Фото: РТРС

Првобитна идеја је била да се формира резервни састав полиције али се од тога одустало јер је утврђено да би за то био потребан дужи временски период. Стога је у јуну донесена одлука да се формира Жандармерија.

И идеја о резервном саставу и одлука о Жандармерији наишле су на критике у Федерацији БиХ.