latinica  ћирилица
24/09/2019 |  14:13 ⇒ 14:49 | Аутор: СРНА

Неко мора кривично да одговара за кршење обима финансирања (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да ће инсистирати на томе да неко кривично одговара за то што је прекршен садашњи обим финансирања институција БиХ у односу на прошлогодишњи.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Коментаришући чињеницу да је на плате у институцијама БиХ потрошено седам милиона КМ више у односу на прошлу годину, иако је ријеч о привременом финансирању, Додик је рекао да је готово немогуће да се прекрши обим који је предвиђен прошлогодишњим финансирањем и да за то неко треба кривично да одговара.

- Када смо говорили о томе да се масовно запошљавају, онда су нам говорили да то није тачно. Сада када видимо финансијске ефекте онда се зна", рекао је Додик новинарима у Залужанима код Бањалуке.

Он је рекао да има превише људи запослених у институцијама БиХ, гдје њих више од 23.000 прима плату.

- Ту има вишка Срба, Бошњака и Хрвата који тамо не требају. Институције БиХ нису социјалне установе и оне морају да одговарају потребама које два ентитета и три конститутивна народа имају - истакао је Додик.

Додик је рекао да у Сарајеву не желе да науче ту лекцију, већ мисле да ако што више напуне институције БиХ, више ће јачати и њихов значај.

- Мислим да се овако подрива повјерење у заједничке институције БиХ. Сама чињеница да и поред тога није формиран Савјет министара, говори да те институције нису ни потребне - појаснио је Додик.

Он је рекао да Република Српска усјешно живи са неким малим застојима јер су непотребни, али да у промјени процедуре, застоји не би требало ни да постоје.

- Ако имате ситуацију која нам је раније наметнута у којој се за све за шта Република Српска обезбиједи кредитна средства мора на крају добити нека сагласност на нивоу БиХ, треба ту сагласност укинути. Ако ми примамо тај кредити и враћамо онда су ту непотребне институције БиХ - констатовао је Додик.

Он је рекао да је БиХ направљена да буде сметња, а не да буде од користи ентитетима и за три конститутивна народа.

- То најбоље показују различите иницијативе као што смо имали декларацију СДА до рециклирања неких старих прича о наводном 'априлском пакету' који уопште не постоји - истакао је Додик.

Додик је рекао да то само говори да је синхронизовано ово што је урадио СДА и што ради СДП.

- Тачно се потврђује што смо јасно рекли да то није само њихова страначка одлука, већ општебошњачка одлука да се на тај начин то ради - нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је рекао да долази вријеме када ће се морати обавити тај дијалог, истичући да није против дијалога, али да исто тако Република Српска има јасне ставове.

- Ми не говоримо о томе колико ће дијалог трајати, али да ћемо доћи и јасно рећи наш став у то нико не треба да сумња - закључио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик данас је у Центру за обуку у Залужанима код Бањалуке присуствовао свечаном постројавању Јединице жандармерије, чиме је званично представљена нова организациона јединица МУП Српске која је формирана ради унапређења безбједности Српске, њених грађана и имовине.