latinica  ћирилица
24/09/2019 |  14:18 | Аутор: Независне

АМУС-у условно одузета дозвола за рад

Институт за интелектуално власништво Босне и Херцеговине условно је одузео дозволу Асоцијацији композитора и музичких стваралаца (АМУС) на период од 12 мјесеци.
АМУС - Фото: илустрација
АМУСФото: илустрација

У рјешењу је наведено да одузимање дозволе АМУС-у неће бити проведено уколико АМУС у задатом року отклони све неправилности и санира учињене повреде које су утврђене у поступку надзора над радом АМУС-а те у том року не учини нову повреду која би била основ за одузимање дозволе.

Наиме, Институт за интелектуално власништво БиХ извршио је надзор над радом АМУС-а за 2017. годину те провјерио усклађеност пословања Асоцијације са законима и другим релевантним прописима у периоду од 13. до 14. новембра 2018. и 7. марта 2019. године.

Након проведеног надзора АМУС-у је наложено да у року од 90 дана од дана пријема рјешења отклони неправилности у раду, и то:

- Изврши измјене и допуне Пословника о раду Скупштине;
- Измијени и допуни Статут, правила расподјеле убраних накнада и годишњи план расподјеле убраних накнада, избор и  разрјешење чланова тијела управљања колективне организације;
- Изврши анализу трошкова пословања и о томе сачини извјештај који треба да усвоји Скупштина АМУС-а;
- Да у годишњим финансијским извјештајима приказује табеларно све трошкове колективне организације, с детаљним образложењем свих трошкова те да сачини инструкцију и дефинише правила о уносу "кошуљица" - података о кориштеним (емитираним) музичким дјелима у систем обраде података и начин контроле наведених података.

Институт је позван да присуствује сједници Скупштине АМУС-а у мају ове године. Иако су се представници Института одазвали сједници, она није одржана због недостатка кворума. Послије је заказана још једна сједница која је опозвана из техничких разлога због, како су казали из АМУС-а, блокирања рачуна асоцијације.

Институт је, како наводи даље, упутио допис Уникредит банци те добио информацију да рачун АМУС-а отворен у овој банци није блокиран, нити је био блокиран.

У јуну ове године институт је поново обавијестио АМУС да поступи према рјешењима института за отклањање утврђених неправилности у раду колективне организације те да има рок до 8. јула ове године. Међутим, и након додатних упозорења АМУС у остављеном року није поступио по налозима Института за интелектуално власништво БиХ и није отклонио утврђене неправилности у пословању колективне организације, нити је одржао сједницу Скупштине удружења која је требала разматрати и усвојити документе који су тражени предметним рјешењима, преноси Кликс.

Оваквим поступањем АМУС је починио тежу повреду одредби Закона о колективном остваривању ауторског и сродних права и Статута АМУС-а. Такође, Скупштина АМУС-а није, у утврђеном року, у складу са чланом 20. закона, усвојила годишњи извјештај о пословању за 2018. годину и остале документе предвиђене овим чланом закона.