latinica  ћирилица
24/09/2019 |  15:46 ⇒ 16:10 | Аутор: СРНА

Филм "Љубав у касаби" освојио прво мјесто на Вива филм фестивалу

Ученици Средње школе "Иво Андрић" из Вишеграда освојили су прво мјесто за филм "Љубав у касаби" на интернационалном Вива филм фестивалу, који је одржан у Сарајеву.
Филмска трака - Фото: илустрација
Филмска тракаФото: илустрација

Учесници овог фестивала су, користећи креативне замисли и филмску опрему, истоимену приповјетку Иве Андрића преточили у озбиљан играни филм.

Режисер Ана Баранац рекла је да су идеју за филм добили спонтано.

- Тражили смо начин да се најбоље представимо. Та забрањена љубав у касаби и Рифкина трагична судбина била је најзанимљивије за нас - истакла је Баранац.

Директор фотографије Мирослав Танасковић рекао је да су полазници "Вива школе филма" у Вишеграду учили о снимању филма.

- Ово је моје прво исксутво, бавим се снимањем телевизијских прилога и кратких филмова, а ово је мој први фестивал. Упознао сам много познавалаца филмова из цијелог свијета - истакао је Танасковић.

Он је навео да су снимали кадрове на различитим локацијама у Вишеграду, код Моста Мехмед-паше Соколовића, у Андрићграду и код споменика Иви Андрићу.

Главна глумица у филму Настасија Пухало рекла је да је "Љубав у касаби" тужна прича о забрањеној љубави због различитих религија.

- Трудила сам се да на најбољи начин изнесем своју улогу. Мислим да смо заслужили прву награду - истакла је Пухало.

За освојено прво мјесто на "Вива филм фестивалу" ученици су добили камеру, а у наредном периоду планирају основати филмску секцију.

У званичној селекцији 5. Вива филм фестивала" који је одржан од 18. до 22. септембра, у категоријама туризам, екологија и религија приказана су 94 филма, а у званичној селекцији 17 омладинских филмова.

Филмови су били резултат рада Вива школе филма, која је радила у 16 градова БиХ.