latinica  ћирилица
24/09/2019 |  15:47 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

У Београду представљена књига Додикових говора "Борба за Републику"

У Београду је представљена књига српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика "Борба за Републику", која обухвата његове говоре током изборне кампање 2018. године.

Књига "Борба за Републику" представља сублимацију дијела Додикових говора и активности из друге половине 2018. године, првенствено из септембра и октобра, истиче приређивач књиге Милан Љепојевић.

- Искрена порука књиге јесте да ће снага нашег увјерења бити одлучујућа да ли ће Република Српска бити држава или неће, а не неки међународни администратори или спекуланти - рекао је он.

Љепојевић је навео да књига указује и да је будућност Републике Српске у јединству српског народа, али и, како је рекао, да би сте нешто остварили морате то да тражите.

- Значи на путу остварења наших захтјева једина препрека можемо бити ми сами - рекао је он новинарима уочи почетка промоције у Медија центру.

Љепојевић је подсјетио и да су грађани Републике Српске своје мишљење о овој визији и анализи развоја рекли 7. октобра прошле године када је Додик добио рекордан број гласова.

- Република Српска је гаранција слободе српског народа, а слобода и Република Српска су гаранција будућности - рекао је он.

Рецензент Франц Сошња навео је да се из Додикових говора могу видјети наговјештаји неких политичких догађаја који се дешавају 11 мјесеци послије тога на нивоу БиХ.

Он је рекао да је ријеч о предвиђању проблема кроз које се БиХ сада креће, јер не успјева успоставити власт послије толико времена.

- Генерална порука тог дјела је да упућује читаоце да никада не треба престати са борбом као што од стварања Републике Српске па до сада нисмо стали. Ако станемо изгубићемо Републику Српску, а без Републике Српске, Срба неће бити на тим просторима - рекао је Сошња.

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић указао је да се у Додиковим говорима види и за српски народ најважнија порука, а то је Додиково залагање за јединство српског народа.

- Он је одмах на почетку кампање рекао: `У сваком случају ми смо ту да вјерујемо у државно, национално и народно јединство Срба, Србије и Републике Српске...наша будућност је у будућност јединства српског народа - подсјетио је Цицовић.

Он је напоменуо и да никада потреба за српским јединством није била важнија него сада када је СДА усвојила програмску декларацију чији је, како је оцијенио, примарни и дугорочни циљ стварање унитарне БиХ у којој не би било Републике Српске.

- Од оваквих насртаја на Републику Српску можемо се сачувати само српским јединством, јединством српских политичких партија власти и опозиције и заједничким приступом да се одбаци било каква могућност насртаја на Републику Српску и Дејтонски мировни споразум - рекао је Цицовић.

Република Српска је гаранција слободе српског народа, а слобода и Република Српска су гаранција будућности, поручено је на промоцији књиге "Борба за Републику".