latinica  ћирилица
24/09/2019 |  21:47 ⇒ 21:48 | Аутор: СРНА

УЕФА ће засадити 600.000 стабала у 12 земаља

Унија европских фудбалских асоцијација саопштила је да ће засадити 600.000 стабала у 12 земаља као дио напора да се смање емисије гасова током путовања на утакмице Европског првенства у фудбалу сљедеће године.
УЕФА - Фото: ТАНЈУГ
УЕФАФото: ТАНЈУГ

Умјесто досадашње праксе да се велики турнири одржавају у једној или двије земље, Уефа ће сљедеће Европско првенство организовати у градовима 12 земаља у Европи, од Даблина у Ирској до Бакуа у Азербејџану.

Овакав формат са собом носи више путовања за навијаче, званичнике и играче, а предсједник Уефе Александар Чеферин каже да ће се сада платити велика цијена када се ради о животној средини, за разлику од ранијег формата гдје није било потребе за већим грађевинским радовима на стадионима.

Чеферин је изјавио да се УЕФА удружила са стручњацима за компензацију емисија угљеника групе "Јужни пол", како би компензовала емисије око 405.000 тона угљеника које ће навијачи и особље произвести приликом путовања на утакмице.

- УЕФА озбиљно схвата своју одговорност и исправно је да компензујемо емисије угљеника. Рад са групом "Јужни пол" помоћи ће стварању златног стандарда пројеката обновљиве енергије, која ће представљати дуготрајну вриједност за планету", истакао је Чеферин.

Он је рекао да ће УЕФА засадити 50.000 стабала у свакој од 12 земаља домаћина Европског првенства 2020. године.

Чеферин је изразио увјерење да ће оваква акција помоћи да све заједнице у којима ће се играти утакмице имају корист од одржавања такмичења.

Одлука о одржавању Европског првенства у више земаља донесена је прије почетка Чефериновог мандата 2016. године, а Словенац је рекао да не вјерује да ће се овакав формат такмичења поновити.