latinica  ћирилица
26/09/2019 |  18:54 ⇒ 27/09/2019 | 09:39 | Аутор: РТРС

Вишковић поручио опозицији: Прича о поскупљењу струје је апсолутна лаж!

Бурна је била расправа у Народној скупштини Републике Српске о Нацрту закона о електричној енергији. Циљ овог законског рјешења је да омогући либерализацију тржишта, бољи квалитет и сигурност снабдијевања.

Највише расправе вођено је о томе да ли ће и када бити поскупљења струје што се могло и наслутити из изјава опозиционих посланика у претходним данима, али и синоћ, по самом отварању ове тачке, када су инсистирали на томе да расправа почне јутрос.

Траже одговоре на питања: Да ли ће бити поскупљења струје и када. Неће одустати од најављеног протеста. Из власти им нико не спори право на демократско изражавање воље, али им и поручују да причу о струји, не користе за политичке игре. Нема, кажу, шансе да у овом тренутку струја поскупи.

Предсједник Владе Радован Вишковић оптужио је опозицију да износи неистине. Спреман је да сноси санкције, ако, каже, неко докаже да је некада рекао када ће доћи до поскупљења. 

Готово одмах по почетку расправе одредбе предложеног нацрта Закона о електричној енергији пале су у други план. Посланици опозиционих странака отворили су причу о поскупљењу струје и прозвали предсједника Владе.

- Ја вас молим да јавно овдје пред нама устанете и кажете да неће доћи до повећања цијена ни сада ни ускоро. Ваше изјаве за мене премијеру и најмању руку немају смисла - рекао је Драшко Станивуковић из ПДП-а.

Премијер Српске је рекао да је апсолутна лаж да ће доћи до поскупљења струје.

Причу о повећању цијене електричне енергије за домаћинства предсједник Владе назвао је политизацијом. Поручио је и да је спреман на санцкију докажу ли му да је некада рекао када ће доћи до поскупљења.

- Закон о регулаторној агенцији и комисији у овом моменту не дозвољава повећање цијене. Да би дошло до тога мора се промијенити закон. Ко то ради? Ви. Господине Станивуковићу, будите искрени колико и ја према вама. Одговорно тврдим да овај Закон о електричној енергији ниси ни прочитао, да не знаш ни шта у њему пише - поручио је Вишковић.

Током расправе, а уочи сутрашњег протеста, испред зграде Владе млади СДС-а премијеру су поклонили гријалицу и изазвали га да покуша да не потроши 400 киловата струје, износ који се помињао као доња граница луксуза. Одговор су добили од посланика СНСД-а.

Зоран Видић из СДСа је поручио да 400 киловара струје није и не смије да буде луксуз.

- У овом тренутку не постоји ни промил шансе да се повећа цијена електричне енергије за домаћинства - поручио је Игор Жунић из СНСД-а.

Расправу из парламента коментарисао је и директор Електропривреде Српске. За домаћинства цијена у Српској тври и даље остаје најјефтинија на Балкану, али и да је Електропривреда једини извозник.

- О поскупљењу не можемо причати, јер анализа се мора радити неколико мјесеци. Ми на крају крајева технички нисмо спремни за измјену тарифне методологије која је сада на снази - сматра Лука Петровић директор Електропривреде Републике Српске.

Петровић тврди - једино повећање о којем је било ријечи је оно које је извршено и односи се на привреду. Истиче и да је Електропренос једина компонента која није тржишна у Српској.

- Ми смо сада једина Електропривреда која има најповољније цијене за све и за привреду и за домаћинства. То је сигуран аргумент. Поставља се питање зашто неко жели да политизује - навео је он.

Петровић истиче и да је тачно да се врше анализе призводних предузећа и стања код домаћинстава у којима је 570 хиљада бројила и да се то питање врши према угледу на рјешења из Србије чија Електропривреда има групе потрошача са мањом, средњом и већом потрошњом.