latinica  ћирилица
06/10/2019 |  09:33 ⇒ 16:22 | Аутор: СРНА

Кроз наставне планове дјеци приближити културно насљеђе

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да ученици у Српској, кроз наставне програме и планове, треба да у што већој мјери упознају културно насљеђе, традицију и историју, како локалних заједница у којима живе, тако и Републике Српске у цјелини.
Наталија Тривић - Фото: РТРС
Наталија ТривићФото: РТРС

- Морамо бити одговорни према будућим генерацијама и пренијети на њих његовање природних и културних богатстава које су нам генерације прије нас оставиле у насљеђе - истакла је Тривићева.

Она је навела да ће са тим циљем републичке установе културе заједно са Републичким педагошким заводом предложити програм од националне важности који би требало да у већем обиму буде уврштен у наставни план и програм, што је и зацртано Стратегијом развоја образовања Републике Српске.

Тривићева сматра да је ученицима потребно омогућити да посјете важна историјска мјеста, родне куће писаца са ових простора, али и музеје, позоришта, библиотеке како би боље упознали средину у којој живе и научили да чувају културно насљеђе.

- Захваљујући дигитализацији, многе културне садржаје можемо на занимљив начин приближити ученицима и на томе ће заједно радити Министарство, Републички педагошки завод и установе културе - рекла је Тривићева.

Она је додала да све ове мјере треба да допринесу унапређењу квалитета образовања у оквиру стварања "нове школе за ново доба".

Директорка Дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић Маринковић рекла је да је обавеза свих институција да образују дјецу, указују на добре примјере и важне историјске координате, те да их активно укључе у процес настајања умјетничког чина.

- Обавеза им је и да подстичу њихову знатижељу за новим информацијама, усмјеравају њихову пажњу на друштвене токове у којима је историја темељ формирања свијести и самосвијести националног бића - рекла је Маринковићева.

Она је напоменула да Дјечије позориште својим репертоаром већ 64 године истрајава у високо одговорној мисији његовања српског језика, ћирилићног писма, квалитетне музике и књижевног насљеђа, афирмишући завичајне и националне књижевне вриједности.

Маринковићева је као примјер навела представе према текстовима Бранка Ћопића "Орлови рано лете", "Доживљаји мачка Тоше" и "Јежева кућица", које су на репертоару Дјечијег позоришта, а које потврђују да је школска литература својеврсна позоришна лектира, а театар учионица више.

- У духу иницијативе Министарства, могу са задовољством да кажем да је Дјечије позориште још прошле године испланирало да са режисером Јовицом Павићем постави дјело Петра Кочића `Кроз мећаву` - рекла је Маринковићева.

Она је додала да ће Дјечије позориште овом комбинацијом луткарске и драмске представе са елементима филмског спектакла, направити омаж Кочићу, Крајини и Србима, те српском сликарству, глуми и позоришту.

"Цијеним да је Дјечије позориште Републике Српске и овим, већ првим `одговорима` на иницијативу Министарства, оправдало атрибуте националног театра, а нове идеје, свакако, тек слиједе", рекла је Маринквићева.

Тривићева је прошле седмице са директорима републичких установа културе, Републичког педагошког завода и Републичког секретаријата за вјере разговарала о приједлозима усаглашавања програма рада установа културе са наставним плановима и програмима за предмете који се односе на језик, умјетност и културу.