latinica  ћирилица
18/10/2019 |  08:10 ⇒ 10:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Неизвјесна судбина Албаније и Сјеверне Македоније

Лидери ЕУ на самиту у Бриселу сатима траже заједнички језик када је ријеч о отварању приступних преговора са Албанијом и Сјеверном Македонијом.

Дипломатски извори наводе да земље чланице покушавају да дођу до заједничког текста закључака којим би се послала позитивна порука земљама кандидатима, али не и дало зелено свјетло за почетка приступних преговора.

Разговори ЕУ лидера о проширењу и процесу приступања Унији почели су нешто иза седам часова увече, а заједничког става није било ни након поноћи.

Иако велики број земаља ЕУ сматра да би требало почети приступне преговоре и са Албанијом и са Сјеверном Македонијом, група земаља међу којима су Холандија, Данска и Шпанија залаже се за отварање преговора само са Скопљем, наводе извори са састанка.

Истовремено, Француска, Италија и Њемачка одбацују идеју раздвајања почетка преговора Тиране и Скопља.

Француска се поред противљења отварању преговора са обје земље залаже и за промјену методологије процеса приступања.

Извори из Европског савјета кажу да земље чланице на првом мјесту Француска, Немачка, Холандија и Данска покушавају да усагласе текст који би одложио приступне преговоре Албаније и Сјеверне Македоније за 2020. годину, али и покушао да ''охрабри'' ове двије земље.

Питање проширења је била је прва тачка разговора лидера током вечере у Бриселу, одмах након усвајања споразума о Брегзиту.

Предсједник Европског савјета Доналд Туск ово питање уврстио је на агенда самита ЕУ након неуспјеха европских министра да постигну консензус око нових корака у приступном процесу Скопља и Тиране.

Из финског предсједавања ЕУ кажу да су земље чланице разматрале све могуће опције, међу којима и раздвајање почетка приступних преговора Сјеверне Македоније и Албаније, како би постигле било какав напредак.

Француска је и том приликом остала при позицији да ни једна ни друга земља нису испуниле услове за почетак преговора, али и да се цијели процес приступања треба реформисати прије наставка интеграција земља које желе да постану нове чланице Уније.