latinica  ћирилица
24/10/2019 |  07:30 ⇒ 16:37 | Аутор: РТРС

Парламент Српске обиљежава 28 година од оснивања

Народна скупштина Републике Српске обиљежава 28 година од оснивања.

24. октобра 1991. проглашена је Скупштина српског народа БиХ, након што су 14. октобра српски посланици прегласани у Скупштини тадашње Социјалистичке Републике БиХ.

Од њеног проглашења, административно сједиште скупштине било је у Сарајеву, након избијања ратног сукоба измјештено је на Пале, а од 1998. године сједиште Народне скупштине Републике Српске премјештено је у Бањалуку, гдје се и данас налази.

Посланици Народне скупштине 9. јануара 1992. године усвојили су Декларацију о проглашењу Републике српског народа БиХ и тај дан се у Републици Српској обиљежава као Дан Републике.

Народна скупштина је 28. фебруара 1992. године донијела Устав, као утемељење правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

По окончању ратних дејстава, а након потписивања Дејтонског мировног споразума 1995. године, Народна скупштина преузима примарну одговорност спровођења нормативне државне реизградње и обнове.

Први предсједник Момчило Крајишник поручио је да су српска слога и јединство темељи и гарант опстанка Српске.

Скупштина је, према ријечима бившег предсједника Парламента Драгана Калинића, одредила судбину српског народа.

Некадашњи предсједник НСРС Душан Стојичић изјавио је да се сви у Српској морају надахњивати порукама и поукама из времена када је прије 28 година основана Народна скупштина, те да је данас као и тада потребно унутрашње јединство на свим важним националним питањима битним за даље јачање Републике и њен опстанак и просперитет.

За Петра Ђокића НСРС је најважнији и незамјењив стуб Српске, а да је Парламент од оснивања снажан елемент државности и постојања Српске, сагласан је и Игор Радојичић.

Недељко Чубриловић, актуелни предсједник Народне скупштине, указује на значајну улогу Парламента у настанку, јачању и развоју Српске.

У Народној скупштини данас ће бити организован пријем за народне посланике и представнике медијских кућа, а 28 година од првог засједања Скупштине српског народа обиљежиће и "Ствараоци Републике Српске".