latinica  ћирилица
31/10/2019 |  09:43 ⇒ 18:53 | Аутор: РТРС

НСРС о годишњем Извјештају Високог судског и тужилачког савјета

Посланици у Народној скупштини Републике Српске примили су к знању Извјештај о раду Високог судског и тужилачког савјета БиХ за прошлу годину. Посланици су усвојили и Извјештај о анализи и плану активности по питању тражења несталих, истраживању и процесуирању ратних злочина. Између осталог, усвојени су и нацрти закона о лијечењу неплодности поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње, измјена и допуна Закона о дјечијој заштити и о добровољним пензијским фондовима и плановима, чиме је сједница окончана.

18.24 - Парламент Српске завршио је засједање.

17.45 Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија сматра да је успостављање врховног суда БиХ чисто политичко питање. Некада се то политичко питање покушава умотати у некаква стручна и професионална паковања и да се то наметне као стручно питање - рекао је Тегелтија у Народној скупштини Републике Српске у завршној ријечи током разматрања извјештаја о раду ВСТС БиХ за 2018. годину.

17.30 Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Душица Шолаја рекла је да се противи формирању врховног суда БиХ за који се залаже СДА у недавно усвојеној декларацији. У Декларацији СДА се, између осталог, наводи да ће ова странка инсистирати на формирању врховног суда БиХ. Мислим да је формирање таквог суда непотребно јер га имају Република Српска и Федерација БиХ - рекла је Шолаја током скупштинске расправе о извјештај о раду ВСТС-а БиХ за 2018. годину.

17.00 Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија сматра да неусвајање ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина у Савјету министара представља посебан проблем у процесуирању ратних злочина у БиХ. Образлажући у Народној скупштини Републике Српске Годишњи извјештај о раду ВСТС-а БиХ за 2018. годину, Тегелтија је рекао да би усвајање ревидиране стратегије значајно убрзало процесуирање предмета ратних злочина.

16.25 Пред посланицима у току је расправа о годишњем Извјештају Високог судског и тужилачког савјета БиХ за 2018. годину

16.20 Народна скупштина Републике Српске размотрила је извјештаје Главне службе за ревизију јавног сектора о спроведеним финансијским ревизијама појединих институција и јавних установа за прошлу годину у којима су дата четири ревизорска мишљења са резервом и једно негативно. У тим извјештајима мишљење са резервом је дато Министарству трговине и туризма, Фонду здравственог осигурања, "Водама Српске" Бијељина и Министарству рада и борачко-инвалидске заштите, а негативно Студентском центру "Никола Тесла" Бањалука.

У завршној ријечи у Парламенту о овим документима, главни ревизор Републике Српске Јово Радукић одбацио је оптужбе опозиције да су извјештаји Главне службе за ревизију за поједине републичке институције благи, наводећи бројне примјере који говоре супротно.

16.00 Посланик СНСД-а Ранка Перић Ромић рекла је у Народној скупштини Републике Српске да су пропусти у раду Студентског центра "Никола Тесла" Бањалука рачуноводствене природе и да су отклоњене скоро све примједбе ревизора.
Она је у вези са негативним ревизорским мишљењем о раду тог центра за прошлу годину рекла да су предузете мјере на отклањању недостатака.

Њен страначки колега Срђан Мазалица рекао је да Студентски центар сада редовно измирује обавезе, те да им то омогућавају текући приходи.

- Треба ријешити проблем дугорочног дуга и ту важну установу учинити стабилном - сматра Мазалица.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић рекао је да ревизорски извјештај Фонда здравственог осигурања Републике Српске, у коме је исказано мишљење са резервом, показује нерад и неред у тој институцији.

Он је оптужио ревизоре да су "продужена рука власти, да раде политичке ревизије и да су необјективни".

15.05 Сједница НСРС настављена је након паузе посланичком расправом о извјештајима Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске.

14.00 У Народној скупштини дата је пауза до 15.00 часова.

13.45 Посланик СДС-а Томица Стојановић рекао је да ревизорски извјештај за "Воде Српске" показује да је та фирма угрозила безбједност становника Српске пропустима у раду, али и нечињењима.

Стојановићев страначки колега Зоран Видић је, говорећи о ревизорском извјештају који се односи на Министарство трговине и туризма, у којем је исказано мишљење са резервом, истакао да је ревизија указала да Угоститељски сервис није фактурисао услуге буџетским корисницима.

Посланик ПДП-а Милан Шврака је, говорећи о ревизорском извјештају Фонда здравственог осигурања, указао да у здравственом систему Српске има вишка запослених.

Посланик СДС-а Давор Шешић је, говорећи о ревизорском извјештају за Студентски центар "Никола Тесла" у Бањалуци, који је добио негативно мишљење, рекао да је извјештај Главне службе за ревизију коректно урађен и показује да је у том центру урађено много лоших ствари.

Реплицирајући Шешићу, посланик СНСД-а Срђан Мазалица рекао је да су негативне ствари у том центру наслијеђене, али да руководство те установе ради на томе да смањи њихов број, придржавајући се и препорука главног ревизора.

Након спроведене финансијске ревизије за прошлу годину Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске дала је негативно мишљење Студентском центру "Никола Тесла" у Бањалуци, а мишљења са резервом добили су Министарство трговине и туризма Републике Српске, Министарство рада и борачко-инвалидске заштите, Фонд здравственог осигурања и предузеће "Воде Српске" Бијељина.

13.20 Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске дала је негативно мишљење Студентском центру "Никола Тесла" у Бањалуци, након спроведене финансијске ревизије за прошлу годину.

У извјештајима о спроведеним финансијским ревизијама појединих институција и јавних установа за прошлу годину, мишљења са резервом добили су Министарство трговине и туризма Републике Српске, Министарство рада и борачко-инвалидске заштите, Фонд здравственог осигурања и предузеће "Воде Српске" из Бијељине.

Образлажући ове документе у Народној скупштини, главни ревизор Републике Српске Јово Радукић рекао је да је Студентском центру дато негативно мишљење јер нису дефинисане чврсте политике за признавање потраживања прихода од услуга смјештаја студената.

- Након олујног невремена, које је оштетило објекте Центра, није извршен ванредни попис, нити попис инвентара. Приходи од исхране нису реално исказани - навео је, између осталог, Радукић.

Он је рекао да је улагање у павиљоне три и четири више од 900.000 КМ исказано ванбилансно, наводећи да Центар није сачинио споразум са Универзитетом у Бањалуци, којим би се регулисала та улагања.

- Укупни приходи и примици Студентског центра у 2018. години су 3,6 милиона КМ, а укупни расходи 7,7 милиона КМ. Негативно мишљење на усклађеност овом центру је дато јер приликом припреме и планирања буџета и финансијског плана властитих средстава није поступано у складу са одредбама Закона о студентском стандарду - навео је Радукић.

Радукић је рекао да у извјештају о проведеној финансијској ревизији Министарства трговине и туризма Српске за прошлу годину дато мишљење са резервом, јер су приходи обрачунског карактера и потраживања потцијењени за 787.000 КМ.

 Нису исказана потраживања по основу продаје робе и услуга за услуге Угоститељског сервиса - навео је Радукић.

Он је рекао да је укупно извршење буџета Министарства 8,9 милиона КМ, што је за три одсто више у односу на други ребаланс и покривено је дозвољеним реалокацијама.

- Мишљење са резервом на усклађеност овог министарства дато је јер је током 2018. године вршен пријем запослених у Угоститељски сервис без расписивања јавног конкурса - навео је Радукић.

Мишљење са резервом дато је и Фонду здравственог осигурања јер су расходи за пружање здравствених услуга у иностранству потцијењени за најмање 349.000 КМ и нису евидентирани у обрачунском периоду у којем су настали.

Радукић је рекао да у односу на буџетски оквир ФЗО, дефинисан одлуком о усвајању ребаланса финансијског плана за 2018. годину од 801 милион КМ, а извршење финансијског плана износи 755 милиона КМ или 94 одсто.

- ФЗО је мишљење са резервом на усклађеност за посматрани период дато и због тога што планирање прихода по основу трансфера између буџетских јединица није усклађено с планом јединице која врши трансфер у Фонду. Ти приходи су планирани у износу већем за 13,6 милиона КМ - навео је Радукић.

Он је рекао да је мишљење са резервом за предузеће "Воде Српске" дато јер су буџетски издаци прецијењени за 42.000 КМ због тога што је извршено резервисање расположивих средстава на позицији издатака за нефинансијску имовину.

- Трошкови за извршене услуге ревизије главних пројеката изградње објеката од готово 62.000 КМ погрешно су евидентирани. Расходи за текуће одржавање имовине су потцијењени за 67.000 КМ, а за исти износ су прецијењени издаци за нефинансијску имовину - навео је Радукић.

Он је рекао да су укупни приходи и примици "Вода Српске" лани износили 26 милиона КМ, а укупни расходи 33 милиона КМ.

- Водама је негативно мишљење за усклађеност дато јер приликом провођења знатног дијела јавних набавки није поштован Закон о јавним набавкама због чега нису извршене активности планиране програмом рада за прошлу годину и других послова - каже Радукић.

Он је рекао да је у извјештају Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске о спроведеној финансијској ревизији Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске за прошлу годину дато мишљење са резервом јер су расходи обрачунског карактера прецијењени за 15,9 милиона КМ, а потцијењене су текуће дознаке за борачки додатак - 11,4 милиона КМ, за одликоване борце - 3,6 милиона и накнаде за отпремнине - 0,9 милиона КМ.

- Краткорочна потраживања су прецијењена за износ некоригованих потраживања од 140.000 КМ - рекао је Радукић.

Према његовим ријечима, буџетски расходи и издаци овог министарства су 321 милион КМ, што је у односу на други ребаланс више за један одсто, а разлика је покривена дозвољеним реалокацијама.

- Мишљење са резервом на усклађеност дато је јер додјела средстава гранта удружењима од јавног интереса осталим удружењима и фондацијама није вршена у складу са Правилником о критеријумима и поступку за додјелу - рекао је Радукић.

12.50 НСРС размотрила је извјештај о анализи и плану активности о питању тражења несталих, истраживању и процесуирању ратних злочина. У овом извјештају се, између осталог, наводи да су у базу Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих унесена 89.273 документа за 34.930 Срба убијених у протеклом рату у БиХ.

Милорад Којић рекао је у завршној ријечи да сви треба да теже помирењу, али да је до тога једино могуће доћи истином о догађајима у протеклом рату.

Којић је рекао да је Републички центар, осим публиковања и документовања шта се дешавало на одређеном подручју, фокусиран на процесе и на сарадњу са поступајућим тужиоцима.

- Важно је усвајање ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина јер је у том документу уведен систем одговорности за носиоце правосудних функција кроз смјернице и обавезујуће упутство у складу са законом - истакао је Којић.

Он је подсјетио да је претходна стратегија за рад на предметима ратних злочина била таква да носиоци правосудних функција нису имали никакву одговорност, због чега су и биле такве оптужнице и пресуде, укључујући ретроактивну примјену Кривичног закона.

- Више не постоји ретроактивна примјена Кривичног закона послије одлуке Европског суда за људска права. У правосуђу БиХ су се досјетили и рекли да ће примјењивати Кривични закон из 2003. године у смислу кривичног дјела злочин против човјечности - истакао је Којић.

Којић је закључио да је ово још опасније због чега су и повећане ионако драконске казне против Срба. 

 12.10 Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је да Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих ради квалитетно и има потпуну подршку Владе.

- Тражење несталих је најпрече због њихових породица - рекао је Касиповић и напоменуо да Стратегија за процесуирање ратних злочина на нивоу БиХ није усвојена највјероватније због снажних политичких и националних интереса, па и због тога да би били избјегнути неки процеси.

Шеф посланичког клуба СНСД-а Игор Жунић сматра да треба пронаћи сва нестала лица у протеклом рату да би њихове породице коначно пронашле мир и да истина о страдању људи буде потпуна.

Жунић је похвалио рад Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и директора Милорада Којића.

Шеф посланичког клуба СДС-а Миладин Станић указао је на застој у тражењу несталих лица српске националности након формирања Института за нестала лица БиХ. Он је похвалио рад Републичког центра и директора Милорада Којића, истичући да је ријеч о младом човјеку чије би дјеловање могло бити примјер другим институцијама.

Шеф посланичког клуба НДП-а Драган Чавић рекао је да Институт за нестала лица БиХ није испунио очекивања због којих је основан 2008. године, а то је убрзање процеса тражења несталих лица српске националности.

Сенад Братић из Посланичке групе "Заједно за БиХ" сматра да је извјештај већим дијелом једностран и да је требало да буде комплетнији по питању националне структуре, односно да обухвата жртве и других националности.

 11.00 Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да су у базу података Центра унесена 89.273 документа за 34.930 Срба убијених у протеклом рату у БиХ.

Образлажући извјештај о анализи и плану активности о питању тражења несталих, истраживању и процесуирању ратних злочина, Којић је рекао да овдје није ријеч о именима, презименима и обичним бројевима, већ о персоналним досијеима сваког лица појединачно.