latinica  ћирилица
31/10/2019 |  19:50 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Крај страху од поплава - приједорско насеље Гомјеница добило насипа

Изградња насипа на ријеци Сани у приједорском насељу Гомјеница, захваљујући ангажману премијера Српске Радована Вишковића, напокон је завршена. Ријеч је о насипу чија изградња је почела након поплава 2014. године, а која је због неријешених имовинско-правних односа убрзо заустављена. Управо кроз тај, незавршени дио насипа, током овогодишњих мајских поплава, набујала ријека Сана продрла је у приједорско насеље Гомјеница и заплавила око 500 домаћинстава.

Овогодишње мајске поплаве дуго ће памтити мјештани приједорске Гомјенице. У трену, набујала Сана прошла је кроз незавршени насип, и поплавила готово читаво насеље. Истог дана на терен је стигао премијер Вишковић. Одмах је дао обећање да се овакав сценарио неће више поновити. Посебно се осврнуо на разлог због којег је Гомјеница завршила под водом.

- Ако треба Влада да прогласи тих 30 метара нечије земље општим добром и ту ћемо направити насип - рекао је премијер 15. маја када је обишао поплављено подручје.

Проблем је, како је тада наведено, настао јер власници спорних парцела нису пристали на суму која им је понуђена за откуп, због чега су пред надлежним судовима вођени вишегодишњи поступци. Међутим, времена више није било, па је проблем ријешен експресно. Влада Српске усвојила је захтјев за проглашење општег интереса, а РУГИП извршио експропријацију земљишта.

Самим тим, сви услови за изградњу спорног дијела насипа су испуњени. Пет мјесеци након поплава – резултат се види. Спорни дио насипа изграђен је у рекордном року. Овај дио Приједора од сада је заштићен од високог водостаја ријеке Сане, истичу из Вода Српске.

- Ови радови финансирани су средствима Фонда солидарности Републике Српске. Након добијања сагласности од Фонда и нашег министарства, радови су започети, извођач је уведен у радове 18. октобра, и за кратко вријеме изграђена је дионица заштитног насипа у дужини од око 200 метара, на мејсту гдје је често долазило до излијевања ријеке Сане - изјавио је Саша Мирић, портпарол ЈУ Воде Српске.

Томе се највише радују мјештани Гомјенице. Драган Миљатовић станује у непосредној близини новоизграђеног насипа. Како каже, страховању од излијевања Сане напокон је дошао крај.

- Требало би сада да будемо сигурнији и безбједнији. Тај насип је требао да буде урађен прије пар година, али опет је велики помак направљен и урађено је што је требало да се уради, да се заштити становништво - каже Миљатовић.

Пројекат насипа на Сани реализовале су Воде Српске као инвеститор, у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, Фондом солидарности и градом Приједором.