X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
05/11/2019 |  08:17 ⇒ 10:38 | Извор: СРНА

Пале: Филмотека посвећена великим француским глумицама

На Палама ће вечерас, у организацији Кинотеке Републике Српске, почети тродневна Филмотека, посвећена великим француским глумицама, па ће љубитељи филмске умјетности имати прилику да уживају у филмовима у којима су изванредне улоге оствариле Брижит Бардо, Изабел Ипер и Жилијет Бинош.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Филмотека почиње вечерас пројекцијом чувеног Годаровог филма "Презир" из 1963. године са Брижит Бардо у главној улози.

"Презир" који је снимљен према истоименом роману Алберта Моравије из 1954. године комбинује двије теме: интиман портрет брака заједно са причом о томе како се снима филм. Ово остварење било је седми најгледанији филм у Француској 1963. године што је донијело највећи успјех до тада за Годара, али је био разочарење за филм у коме игра Брижит Бардо.

Брижит Бардо рођена 1934. у Паризу француска је глумица и пјевачица, која се на врхунцу популарности повукла из филмске индустрије. Од тада је страствени борац за права животиња. Играла је у 47 филмова, неколико мјузикала на позорници и снимила око 60 пјесама. Награђена је Легијом части 1985. године, али је одбиле да је прими.

Сутра је на програму филм Клода Горете "Плетиља чипки" из 1977. године са Изабел Ипер у главној улози. Снимљен је према истоименом популарном и критички признатом роману Паскала Лаине из 1974. године.

"Плетиља чипки" почиње као љубавна прича која полако прераста у деликатну студију карактера. Филм је био у званичној селекцији Канског фестивала 1977. године и добио је специјалну награду жирија. Изабел Ипер је за своју интерпретацију лијепе, стидљиве Поме добила награду Бафта за најбољу младу глумицу.

Изабел Ипер рођена 1953. у Паризу, а играла је у више од 120 филмова од свог дебија 1971, а једна је од ријетких глумица које су два пута награђене у Кану, те дупла добитница  чувеног Волпи куп за најбољу глумицу на Венецијанском фестивалу.

У четвртак, 7. новембра, на програму је филм "Љубавници на мосту" из 1991. године, са Жилијет Бинош у главној улози.

Ово је филм који припада необарокном правцу, насталом у Француској осамдесетих година прошлог вијека.

"Љубавници на мосту" представљају најексперименталнији вид овог стила и нуде раскошну визију филма као неумјерене гозбе за чула. Ријеч је о причи без икаквог заплета, о бескућним, злосрећним љубавницима који су своју судбину запечатили на париском мосту Пон Неф. Снимање филма је трајало три године и дуго времена ово је био најскупљи француски филм свих времена.

Европска филмска академија је прогласила Жилијет Бинош за најбољу европску глумицу 1992. године за улогу у овом филму.

Жилијет Бинош рођена 1964. у Паризу, прву од укупно 10 номинација за Цезара добила је 1986. године за улогу у филму "Рандеву". Међународна слава убрзо је крунисана Оскаром за споредну улогу у филму "Енглески пацијент" Антонија Мингеле из 1996. године.

Филмотека ће бити одржана у амфитеатру Економског факултета у Палама са почетком у 19.00 часова. Улаз за публику је слободан.