latinica  ћирилица
05/11/2019 |  18:27 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Још један фијаско Дениса Звиздића

И данашњи покушај Дениса Звиздића да на сједници Колегијума Представничког дома БиХ приволи СНСД да достави имена посланика за чланство у парламентарним комисијама доживио је фијаско. Из СНСД-а поручују, јединo парламентарно тијело која може да се формира јесте Комисија за избор мандатара и чланова Савјета министара, али када Предсједништво БиХ утврди приједлог.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ Сташа Кошарац каже да наводно блокирана финансијска средства, која стоје јер Парламент не ради, нису донације него кредити. Подсјећа и да су усвајање финансијских споразума за путеве и инфраструктуру у прошлом сазиву блокирали СДС и ПДП.

- Видљиво да желе да остану. Негирају изборну вољу грађана и допуна су структури која ради против интереса Републике Српске - изјавио је Кошарац.

А за предсједника СДС-а Мирка Шаровића, евентуално формирање Савјета министара од изборних побједника не би значило завршетак кризе, него, како је наведено, ступање на сцену могуће најгоре извршне власти на нивоу БиХ у њеној историји. За парламентарну кризу и Шаровић оптужује СНСД.

- Оба дома Парламентарне скупштине БиХ формално су конституисана са незавршеним процесом формирања парламентарних комисија и тијела. Разлог нерада је једноставан - Парламент је талац СНСД-а и ХДЗ-а који од овог законодавног тијела условљавају формирањем Савјета министара- тврди Шаровић.

Називајући избор грађана Републике Српске потенцијално најгором влашћу у БиХ Шаровић је, став је СНСД, разоткрио намјеру да статус кво остане до наредних општих избора у БиХ. Могу обезбиједити нову већину, али не могу преиначитии изборну вољу грађана, поручују из СНСД-а.

- Морамо да поновимо, посао парламента је да изабере извршну власт, а послије треба да настави да ради све друге послове. СНСД нити је био нити ће бити проблем. Тај посао могао је да се заврши прије годину дана - нагласио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Уз то што за нерад парламента такође оптужује СНСД, предсједавајући Представничког дома Денис Звиздић, позива и да се казне посланици који, каже примају плату, а не долазе на посао. Позива високог представника да посегне за бонским овлаштењима.

Упитан да прокоментарише учестале позиве Дениса Звиздића и осталих званичника СДА упућене према ОХР-у, Кошарац је упозорио да је вријеме дјеловања високог представника и његове канцеларије прошло, о чему ће свој суд дати и предстојеће засједање Народне скупштине Републике Српске.

- Нећемо подлећи никаквим притисцима, нити ћемо дозволити да се изиграју Устав, закони и изборна воља грађана Републике Српске - поручио је Кошарац.

Кошарац подсјећа да ће НСРС ускоро преиспитати дискутабилне одлуке свих високих представника и о њима заузети став.