latinica  ћирилица
07/11/2019 |  18:05 ⇒ 22:23 | Аутор: РТРС

Бесплатно школовање за редовне студенте јавних универзитета који у року заврше годину

Редовни студенти јавних универзитета, који годину завршавају у року, биће ослобођени школарине. Влада Републике Српске усвојила је Нацрт закона о високом обазовању, којим је за ове студенте предвиђено бесплатно школовање.

Нацртом Законa о високом образовању школарине ће бити ослобођени сви редовни студенти јавних универзитета који испите не преносе у сљедећу годину.

- То је у буџету додатних 2.5 милиона марака и ми ћемо их обезбједити. Овим желимо да подстакнемо што више младих да уписују јавне универзитете и подигнемо квалитет школовања - изјавио је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Влада је усвојила и измјене плана парцелације за изградњу ауто-пута Брчко – Бијељина – Рача. Измјене су донесене због несугласица око трасе пута кроз неколико насеља у околини Вукосавља и Жабара.

- Нисмо жељели да губимо вријеме зато што имамо одређених несугласица око трасе, везано за Вукосавље – Брчко и да не би губили вријеме, да би РУГИП могао ући у експропријацију, ми смо то скратили и доносимо одлуку за парцелацију од Брчког до Раче - нагласио је Вишковић.

Коментаришући пословни губитак Пошта Српске већи од два милиона марака, Вишковић је изјавио да Влада неће толерисати губитке. Тврди да ће већина јавних предузећа годину закључити у плусу.

- Електропривреда, Шуме, Жељезнице имају исто тако у овом моменту позитиван резултат. Према томе, остаје нам проблем пошта и сигурно ћемо предузети мјере да то питање ријешавамо - рекао је Вишковић.

Он је нагласио да је стављен мораторијум на нова запошљавања у јавном сектору и да је ове године запослен тек мањи број радника неопходних за процес производње. Током овог мјесеца, изјавио је Вишковић, Електропривреда Републике Српске понудиће стимулативне отпремнине у покушају да смањи број запослених.

Повезане вијести:

Скраћен план парцелације за ауто-пут Брчко-Бијељина-Рача

Вишковић: Ниједном јавном предузећу неће бити толерисан губитак