latinica  ћирилица
13/11/2019 |  18:56 ⇒ 14/11/2019 | 07:44 | Аутор: РТРС

Шта је циљ измјена Пословника које заговарају СДС и ПДП?

Нејединство политичких странака из Српске кулминира након иницијативе посланика СДС-а и ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ којом настоје измијенити Пословник о раду тог дома. Док посланици окупљени око СНСД-а иницијативу сматрају умањењем уставног капацитета Српске, из странака које су је покренуле тврде да је ријеч о заустављању блокаде у реализацији вриједних споразума.

Циљ је блокада парламентарне Комисије за избор предсједавајућег Савјета министара и умањење капацитета Српске, тврди Ненад Стевандић, шеф Српског клуба ПД ПС БиХ.

- Они имају циљ да дају алиби члановима Предсједништва БиХ Жељку Комшићу и Шефику Џаферовићу, који неће да парламенту упуте приједлог за именовање предсједавајућег Савјета министара, чиме би се деблокирао рад Парламентарне скупштине. Наиме, након формирања комисије за избор предсједавајућег раде све остале комисије - наглашава Стевандић. 

Бранислав Бореновић, посланик ПДП у ПД ПС БиХ, не слаже се са таквим ставом.

- Па та комисија је именована. Ја сам у тој комисији. Она је прва именована у децембру и знате ко предсједава? Па његов човјек из његовог клуба. Зашто Ненад Стевандић преко свог човјека не сазове комисију? - пита Бореновић.

Бореновић, међутим, не помиње да је, управо захваљујући посланицима ПДП-а и СДС-а, крајем прошле године, блокирано именовање руководства Комисије, да би уопште могла да ради.

- Дјеловање представника изабраних из СДС-а и ПДП-а иде у правцу да се умањи или дерогира капацитет легитимног представљања Републике Српске и српског народа - истакла је Сњежана Новаковић Бурсаћ, замјеница предсједника Клуба СНСД-а ПД ПС БиХ.

Циљ је, како у СНСД-у тврде, и одвлачење пажње од ситуације, у којој су четири министра, истовремено, и посланици. Из ПДП-а одговарају да је и СНСД одговоран.

- Што се тиче Дома народа, Бакир Изетбеговић је, за вашу информацију, изабран са 12 гласова "За" гдје је било четири гласа представника СНСД-а - рекла је Мира Пекић, посланик ПДП у ПД ПС БиХ.  

Да је иницијатива понижавање институција Српске, став је потпредсједника СНСД-а Николе Шпирића. Лидер СДС-а тврди, то је спречавање злоупотребе парламента БиХ.

- Покушај измјена Пословника, које свакако нису ни могуће без правног насиља, порука је јавности Републике Српске да не очекују јединство српских странака у Сарајеву, јер позив на договор СДС-а и ПДП-а схватају као слабост, а не политичку зрелост - нагласио је Никола Шпирић, потпредсједник СНСД-а. 

Мирко Шаровић, предсједник СДС-а, истиче да је једна трећина увијек резервисана за представнике српског народа и из Српске. 

- Ниједно мјесто неће бити ускраћено ниједном ентитету и народу. Једна трећина ће увијек бити за представнике српског народа и из Српске. Мијењамо само посланичке процедуре, јер су ове сада искориштене за својеврсну блокаду парламента - наглашава Шаровић.

Иницијативу СДС-а и ПДП-а потписали су сва четири посланика тих странака - Мирко Шаровић, Драган Мектић, Бранислав Бореновић и Мира Пекић.