latinica  ћирилица
14/11/2019 |  19:14 ⇒ 22:21 | Аутор: РТРС

Упркос притисцима ПИК-а, Српска не одустаје од Закључака

Бројна реаговања на оцјену Савјета за провођење мира о неприхватљивости Закључака посебне сједнице Народне скупштине услиједила су и данас. Из Републике Српске јасна порука да закључке неће мијењати и да ће бити проведени.

Закључци су право Српске, без обзира на то шта о њима мисле Савјет за провођење мира или Организација за европску безбједност и сарадњу, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

- Ти су закључци такви, они се неће мијењати и биће провођени. Већ данас радимо на оперионлаизацији, за сваки закључак ће бити створен тим људи и направљен оперативни план како ћемо га провести. Разумљиво је што су скочили на ту причу, они су ти који су деградирли Дејтонски споразум, који су погрешним тумачењем Дејтонског споразума довели многе у заблуду - каже Додик.

Предсједница Српске Жељка Цвијановић изјавила је да су закључци ПИК-а годинама стереотипни и усмјерени против Републике Српске.

- Народна скупштина је највиши законодавни и уставотворни орган Српске. Посланици имају право да доносе закључке какве сматрају да треба да донесу зато што су изабрани у име народа и имају демократску верификацију, за разлику од високог представника који такву верификацију нема. Они имају право да се побуне против "бонских овлаштења", јер смо видјели на који начин су они настајали и имају право да захтијевају да Република Српска постоји, функционише, живи и ради у оквиру дејтонске структуре. Та је дејтонска структура ишчашена у међувремену - рекла је предсједница Српске.

Премијер Српске Радован Вишковић оцијенио је да су закључци Народне скупштине у складу са Дејтонским мировним споразумом и овлаштењима највишег законодавног тијела, те нагласио да ће их представници Републике Српске спроводити.

Влада је данас усвојила закључак којим од свих министарстава тражи да анализирају надлежности пренесене на ниво БиХ на неуставан начин или међуентитетским споразумом.

Влада је изразила спремност да са Федерацијом БиХ почне преговоре о закону о Уставном суду БиХ, али и преиспитивање дате сагласности на Закон о одбрани, Закон о индиректном опорезивању и Закон о Високом судском и тужилачком савјету БиХ.

- Ми смо већ, посредством нашег генералног секретаријата, задужили ресоре да раде у складу са Закљуцима, не чекајући када ће они званично бити објављени. Они морају прођу Вијеће народа, али ће сигурно ићи и на Уставни суд, мада нама то ништа не значи. Закључци су у складу са овлаштељима институција, Народна скупштина је овлаштена да доноси закључке и ниједан од донесених закључака није антидејтонски - истакао је премијер Српске.

У међувремену, из Амбасаде Руске Федерације у БиХ истакли су да су усвојени закључци Народне скупштине Републике Српске у сагласности са дејтонским начелима, бране темељне принципе мировног споразума као што су равноправност три конститутивна народа и два ентитета са широким овлашћењима, те нису усмјерени против било кога у БиХ.

Појашњавајући зашто се јуче нису сагласили са изјавом амбасадора ПИК-а, из руске Амбасаде саопштавају да се не слажу са тоном и суштином изјаве међународних партнера.