latinica  ћирилица
17/11/2019 |  16:16 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Колико очева користи породиљско одсуство?

Упркос истим законским правима, породиљско одсуство у Српској користи свега један одсто очева. Увријежено мишљење да је за бригу о дјетету задужена мајка, наши мушкарци и у 21. вијеку тешко мијењају. Помака, ипак, има. У 2015. години на родитељском одсуству био је 21 отац, а у овој години 45. На овај корак једни се одлучују да би помогли супругама да сачувају посао, а други једноставно желе да буду дио одрастања свог потомства.

Посао у школама, здравственим установама, поштама, канцеларијама, па и у Министарству унутрашњих послова, очеви су на десет мјесеци, или у случају трећег дјетета на 16, замијенили старањем о дјетету. Миодраг Бабић, који је у бањалучком Центру за социјални рад ангажован на правним пословима, један је од 23 тате-мате у овом граду . У овој улози уживао је три мјесеца .
 
- То је лијеп период у мом животу који ми је омогућио да у првим мјесецима одрастања мога дјетета будем уз своју кћеркицу. Радо бих препоручио свима који су у прилици то да опробају - изјавио је Бабић.

Истог је мишљења и Младен Симић из Бијељине који се за вријеме породиљског боловања зближио са својом мезимицом Ленком, као и три године старијим сином Владом .

- Супруга је свако јутро у седам већ морала бити на послу. Свако јутро сам морао устајати, дјецу спремати, облачити правити им доручак и нисам  до тада знао колико времена супруге или жене проведу са дјецом. Ми мушкарци већином проведемо сво вријеме на послу. Тек тада сам схватио колико мајке посвећују пажње дјеци - објаснио је Симић.

Првих 60 дана, по закону је обавезно да се о беби стара мајка, након чега отац може да преузме слатку обавезу. Међутим, ту могућност искористи годишње 40-ак очева, иако код послодаваца имају иста права. У Фонду за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске имали су само три таква случаја - у филијалама у Бијељини, Приједору и Требињу .

- Два случаја су у међувремену окончана. Иначе је то је законска могућност. Сад је то помало модерно иако је на нашим просторима права ријеткост - изјавила је Весна Цвјетиновић из Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске.

Традиционална подјела улога да мајка брине о дјеци, а отац буде хранитељ, тешко се мијења. Чак и очеви који су се одлучили на овај корак не желе јавно да причају о томе. Матерински инстинкт је мит, кажу психолози, јер су истраживања показала да се исте промјене дешавају и код мајке и оца када беба заплаче.

- Ако отац преузме бригу око дјетета док мајка ради то не значи да неће одговорити на потребе дјетета, поготово ако се дијете не доји. Може врло успјешно да одговори на потребе дјетета - нагласила је дипломирани психолог Слађана Цвјетковић.

Било да се ради о мајкама или очевима на породиљском, послодавцима се редовно рефундирају накнаде плата. Измјенама и допунама Закона о дјечијој зашитити предвиђено је да од 1.јануара идуће године Фонд преузме рефундирање у стоодстотном износу .

- У 2019. години смо рефундирали 80 одсто. Претходних година је то било 100 одсто, али у нето износу. То значи да се ове двије године укључује и порез и допринос, тако да ће послодавци бити тотално растерећени плаћања свих обавеза - објаснио је директор Јавног фонда за дјечију заштиту Републике Српске Недељко Јовић.

Послодавци ће ускоро бити растерећни обавеза, а када ће очеви да се ослободе конзервативних стега и преузму улогу која је вијековима припадала само женама, још је непознато. За тате -мате који су имали привилегију да први чују бебино гугутање, прве ријечи, уче их првим корацима, ово је, кажу, непроцјењиво искуство које ће радо поновити.