latinica  ћирилица
20/11/2019 |  18:57 ⇒ 21/11/2019 | 08:06 | Аутор: РТРС

НАТО ће прихватити Програм реформи који не активира ништа и не мијења статус МАП-а

Документ План реформи БиХ није спорни Годишњи национални план придруживања НАТО-у, категорични су руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов и стручњаци за уставно право.

Представници владајућих странака тврдње опозиције, да је потписани документ идентичан спорном АНП-у, називају лажима оних који не могу да се помире са губитком власти.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик неколико пута је, на кључном састанку са амбасадорима, хрватског и бошњачког члана Предсједништва Жељка Комшића и Шефика Џаферовића питао да ли је понуђени документ Акциони план за придружење НАТО-у.

Тек кад су и амбасадори истакли да ће НАТО прихватити документ који не активира МАП, Додик је, према изворима АТВ-а, пристао да га потпише.

Да је амерички амбасадор Ерик Нелсон недвосмислено потврдио да ће НАТО прихватити овакав акт, изјавила је и посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ. Дилеме отклања и руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов.

- Тај документ није повезан са даљом интреграцијом земље у НАТО. То није АНП и није повезан са МАП-ом - рекао је Иванцов.

Одговарајући на тврдње опозције да потписани документ, у суштини, јесте неприхватљиви АНП и, како кажу, издаја Републике Српске, одговара портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

- Сви документи усвојени до сада, од оног првог који је усвојио Борислав Паравац из СДС-а, су говорили да БиХ жели да постане члан НАТО-а. Ми сад први пут имамо документ који су прихватили сви и у којем стоји да се не прејудицира члансотво у НАТО-у - нагласио Ковачевић.

Из ДЕМОС-а наглашавају да План реформи БиХ подразумијева сарадњу какву са Натом има Србија. И из Уједињене Српске поздрављају споразум и истичу наводе медија и опозиције у Федерацији који кажу да су Комшић и Џаферовић капитулирали пред Додиком.

СНСД-ов посланик у Народној скупштини Републике Српске Недељко Ћорић оптужбе СДС-а и ПДП-а доводи у везу са губитком власти.

- Све ове изјаве које долазе од опозције указују на нервозу и незадовољство јер су вјероватно имали обећење да ће и даље остати у Савјету министара БиХ - изјавио је Ћорић.

Да је споразум искључиво плод увјерења странаца и партија СДА и ХДЗ да нико нема користи од, како је рекао, карикатуралних ефеката избора- тврди професор права и предсједник Прве СДС Радомир Лукић. Одбацује оптужбе да је Додик, наводно, нарушио војну неутралност.

- Оно што сам у ових 20 и више година успио из познанства са господином Додиком да схватим ми говори да он не би требало да је у стању, тачније, не вјерујем да је у стању да погази ријеч Народне скупштине и направи тако велики заокрет у једном овако великом и значајном питању за нас - истакао је Лукић.

Члан Главног одбора СДС-а Милован Бјелица каже да је веома важно што је документ Реформе у БиХ подржао и предсједник Србије Александар Вучић. Бјелица позива на смиривање тензија и међустраначко јединство.

- Увијек је било тешких момената, али сад је поново такав и пријеко нам је потребно јединство политичких партија и политичких фактора у Републици Српској, то јест потребна нам је толеранција - додао је Бјелица.

СДС-овом одлазећем министру Драгану Мектићу, који се истиче нападима на Додика због потписаног документа, одговорио је министар одбране Србије Александар Вулин. Реаговао је на Мектићеве увредљиве твитове о здравственом стању предсједника Србије Александра Вучића, написавши да је Вучић предсједник свих Срба, а Мектић који је остао и без власти и без живаца- политичка прошлост.